Op basis van een grondige analyse van de verschillende bouwdelen van het Hoogheemraadschap, is een nieuwe indeling gemaakt met een heldere routing. De knooppunten zijn op een bijna stedebouwkundige manier benaderd met op strategische plekken doorkijkjes naar de omliggende historische gebouwen. Deze ‘zichten op Delft’ dragen in hoge mate bij aan de oriëntatie en de beleving van het gebouw. De serene binnentuin vormt een mooie tegenhanger van de levendige Delftse binnenstad.
Een transparant atrium aan het plein aan de Phoenixstraat vormt de nieuwe entreezone van het complex. Het binnenvallende daglicht maakt deze zone tot een prettige informele verblijfsplek. Overdekte patio’s vormen oriëntatiepunten binnen de bouwdelen en hebben elk een eigen identiteit. Rondom de patio’s zijn, net als in de entreezone, diverse plekken voor ontmoeten, overleggen en werken gerealiseerd. Deze centrale ontmoetingsplekken versterken het gevoel van één organisatie en stimuleren onderlinge kennisuitwisseling en samenwerking.
Er is een duidelijke hiërarchie in de monumentale waarde van de verschillende vertrekken. Hierdoor kunnen niet alle vertrekken (technisch) gelijkwaardig worden geüpgraded. Afhankelijk van de historische waarde is de functie van elke ruimte bepaald. Een werkplek voor langdurig verblijf vraagt om een grotere ingreep dan een vergaderplek voor kortstondig verblijf. Hierdoor kon met minimale middelen een maximale efficiëntie worden behaald.
Historische objecten en geschenken van internationale relaties uit de collectie van het Hoogheemraadschap worden gepresenteerd in een museale eregalerij langs de route van de entree naar de overlegruimtes. De eregalerij symboliseert de identiteit van de organisatie. Bezoekers en medewerkers ervaren zo de rijke geschiedenis van het Hoogheemraadschap.