ARC17 Architectuur: De Kerk Oostelbeers - BOUWKUNST Architecten

De Kerk Oostelbeers is een 'dorpshuis nieuwe stijl'; een multifunctioneel gebouw in een Rijksmonumentale, voormalige rooms-katholieke kerk. Door de herbestemming is de kerk behouden als ontmoetingspunt en markante plek in het kerkdorp Oostelbeers. Het karakteristieke interieur, met onder meer werk van Charles Eyck, is het middelpunt gebleven van de verduurzaamde en uitgebreide kerk.

Deze transformatie is een maatschappelijk project; samen met onder andere de inwoners van Oostelbeers, Stichting Dorpshuis Oostelbeers, gemeente Oirschot en De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we ons ingezet om zowel de Rijksmonumentale kerk als een ontmoetingsruimte voor Oostelbeers te behouden.

Het resultaat is dit ‘dorpshuis nieuwe stijl’. Een café gedeelte, vergaderzalen en een grote multifunctionele zaal.

Het dorpshuis deel met café en terras steekt voor een deel de kerk in en voor het andere deel komt het buiten de oorspronkelijke kerkmuren naar buiten. De volledig glazen pui zorgt voor een mooi contact met het kerkplein en de vrijstaande kerktoren (ook een Rijksmonument). De nieuwe invulling van het dorpshuis werkt in de kerk als een balkon voor de multifunctionele zaal.

De kerk is volledig gerenoveerd en voorzien van duurzame technieken om te verwarmen ventileren en isoleren. Allemaal weggewerkt in en onder de nieuwe vloer, zodat het prachtige oorspronkelijke karakter van de kerk (met gemetselde gewelven, gebrandschilderd glas-in-lood en muurschilderingen) behouden is gebleven.

Oostelbeers is letterlijk een kerkdorp. Al in 1207 wordt de kerk van Oostelbeers genoemd. Nog steeds staat hiervan de middeleeuwse ‘oude toren’ in het veld. In 1672 wordt na de onderdrukking van het katholicisme een schuurkerk (werd gedoogd) betrokken en raakt de middeleeuwse kerk in onbruik. In 1853 wordt een nieuwe kerk gebouwd, waarvan nu alleen de toren nog staat. In 1934 wordt de huidige kerk gebouwd die in 2015 uit de eredienst werd onttrokken, waarna het in 2017 zijn deuren weer opende als dorpshuis.