Het verwijderen van wanden zorgt echter ook voor problemen als concentratieverlies, verminderde productiviteit en natuurlijk het ontbreken van een plek voor de jaarkalender of foto’s van de kinderen.
In het ontwerp voor de NCG wordt het beste van beide kantoortypes gecombineerd: wanden, maar slechts in één richting. Het totale vloeroppervlak is op deze manier opgeknipt in heldere segmenten, waarbij bestaande beukmaten en gebouwonderdelen zijn gerespecteerd. Het resultaat zijn ruimtes met daglicht uit beide richtingen die groot genoeg zijn om teams van verschillende maten te huisvesten.
Door de langwerpige vorm kan men bovendien verder uit elkaar zitten, waardoor er minder onderlinge geluidsoverlast is. Op de begane grond zijn alle wanden 90 graden geroteerd, waardoor een prettige entreeruimte ontstaat over de gehele breedte van het gebouw. Strategisch geplaatste openingen in de wanden verbinden de afzonderlijke segmenten, en zorgen voor een coulissen effect. Daarnaast is de beleving van de ruimte afhankelijk van de richting waarin de gebruiker zich beweegt; aan de ene kant zijn de muren grijs, aan de andere kant bekleedt met berkenmultiplex.
De laatste echo’s van het traditionele kantoor worden weggenomen door het systeemplafond te vervangen door baffles. Behalve dat hierdoor de ruimte hoger en ruimtelijker wordt, zorgen ze ook voor genoeg geluidsdemping om tapijt overbodig te maken.
In het ontwerp is alleen gebruik gemaakt van FSC hout. Daarnaast zijn is er veel van het oude inrichtingsplan gerecycled: bestaande trappen, liften, toiletten, verlichtingsarmaturen en een deel van de wanden zijn hergebruikt.