ARC17 Interieur: Asian Library - Nieuw paviljoen op het dak van de universiteitsbibliotheek - Katja Hogenboom studio en FELSCH architecten

Studeren en werken met een uitzicht, zowel naar de stad als naar een serre vol planten en bomen, en naar de kennis van de bibliotheek, met de boeken op de achtergrond.

Drie ideeën zijn leidend geweest in het ontwerp: 1: diversiteit aan werkplekken. De huidige bibliotheek concurreert met de thuiswerkplek. De meerwaarde van het in de bibliotheek zijn is de stilte, de aanwezigheid van meerdere mensen, de toegang tot kennis, en het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. Het grootste deel van de werkplekken is aan de gevel geplaats als continue veld van studeren. 2: het idee van de woonkamer.

Vandaag de dag is de bibliotheek meer dan ooit een plek van ontmoeten, van elkaar maar ook in relatie tot kennis. Je komt mensen en boeken tegen die je thuis of in het digitale niet zomaar tegen komt. De bibliotheek wordt een andersoortige huiskamer. De kwaliteiten en comfort van het in je eigen woonkamer zijn kan een belangrijke toevoeging aan de bibliotheek zijn. Dit idee wordt door serre in de Asian Library bekroond. Het is een plek waar je tussen de planten een moment van reflectie vindt. 3: werken tussen boeken. De studie werkplekken staan haaks op de lange rijen boekenkasten. De collectie stelt zich in de achtergrond voor, zoals in de klassieke bibliotheek, met op de voorgrond het opzoeken, werken en studeren. Er zijn werkplekken in de kasten, om te werken te midden van kennis. Hierdoor ontstaan tevens openingen in de kasten voor doorzicht en uitwisseling tussen de verschillende afdelingen en de studieplekken, waardoor de browsende bezoeker wellicht iets onverwachts ontdekt en dit ter plekke kan bekijken en onderzoeken, zo biedt de bibliotheek meer dan het digitale doet.