ARC17 Detail: Singer Laren - krft i.s.m. Oomen Ontwerpt

Singer Laren heeft naast een nieuwe theaterzaal ook een nieuwe centrale entreefoyer gekregen, waarbij een nieuwe, openbare culturele hangplek voor de regio is ontstaan. De entreefoyer is als 'buitenruimte' ontworpen: in maat, maar vooral in de ruige materialisering. Door dit uitgangspunt zijn veel ruwbouwdetails direct onderdeel van het interieur, wat enorme aandacht voor detail en tolerantie vraagt.

Singer Laren is gegroeid uit de originele villa van Anna en William Singer, die in het dorp Laren een museum en theater aan hun villa bouwden in de jaren ‘50. In 2012 bleek het theater aan het einde van zijn technische levensduur en niet herbruikbaar.

Het prijsvraagontwerp van krft legde de nadruk echter niet op de nieuwe zaal, maar op de ruimte tussen de zaal en de oude villa: een nieuwe centrale entree voor het gehele complex. Door de strategische ligging bedient de foyer het theater en museum, maar laat het de toegang tot de beeldentuin, de villa, het café en de winkel vrij toegankelijk. De toegang van het museum gaat door de villa, waarmee meteen de oorsprong van de collectie wordt onderstreept.

De foyerruimte rondom de zaal is als ‘buitenruimte’ vormgegeven, met ruige materialen en voldoende maat. De glazen gevel biedt aan de tuinzijde panoramisch zicht op de tuin, maar is aan de straatzijde aanvullend voorzien van een voile van zwarthouten geprofileerde  latten, zodat de foyer transparant blijft, maar de uitstraling van het gebouw juist massief en aansluitend bij het dorp. Op de hoek van de Naarderstraat richt de foyer zich even op om met een ‘oog’ zicht te geven op het leven in de foyer en het binnenkomend verkeer in Laren verwelkomt.

De theaterzaal zelf is als los volume ontworpen, compact en klassiek van opzet en heeft een halfronde, brede opstelling om de afstand tussen publiek en toneel zo klein mogelijk te houden. Het is aan de binnenzijde met kersenhout afgewerkt om ook een goede akoestiek voor niet versterkte muziek te bieden. De buitenzijde van de zaal heeft een geperforeerde messing afwerking, die zo ook de akoestiek in de foyer in balans houdt. De gevel is afgewerkt met een zelfontwikkelde taludsteen, die refereert aan de rijke baksteenarchitectuur van de omliggende villas van begin 20e eeuw.

Het project is voorzien van duurzame installaties, met geothermische warmteuitwisseling tussen het museum en het theater en duurzame beheerssystemen. De foyer is voorzien van een daktuin, welke samen met de beeldentuin door Piet Oudolf is ontworpen. Deze dwaaltuin sluit in ontwerp aan bij het omliggende Gooise landschap.