ARC17 Interieur: CIC Rotterdam - Kraaijvanger Architects

Het ontwerp van Kraaijvanger Architect voor CIC Rotterdam, een ecosysteem voor startups, laat de gangen meanderen door de rigide structuur van het monumentale Groot Handelsgebouw. De unieke structuur, de diversiteit aan ruimtes en de bijzondere materialisering maken dat het geheel in niets lijkt op kantooromgevingen die we in Nederland kennen. Iedere ruimte heeft unieke kwaliteiten en een eigen karakter.

Op de vierde verdieping van het Groot Handelsgebouw, pal naast Rotterdam Centraal, huist de eerste internationale locatie van het Cambridge Innovation Centre (CIC). Kraaijvanger architects ontwierp samen met CIC het innovatieve interieur in het monumentale Rotterdamse wederopbouwicoon.

CIC, opgericht in Cambridge, Massachusetts, creëert levendige, grootschalige gemeenschappen van startups, investeerders en innovatieve bedrijven in een gezamenlijk kantoor en (samen)werkomgeving. Van een enkel bureau tot kantoren voor meer dan dertig man: CIC biedt een ruimte, gemeenschap en voedingsbodem om te groeien. Dichtheid, diversiteit, flexibiliteit en nabijheid zijn de basisuitgangspunten. Ze zorgen voor ontmoetingen, coöperatie en alle mogelijke faciliteiten om door te ontwikkelen.

ARC17 Interieur CIC Rotterdam Kraaijvanger Foto Ossip

De meanderende gangen van CIC doen bijna vergeten dat je in een orthogonaal wederopbouwmonument bent. Alle gangen lopen richting daglicht of bijzondere en kleurrijke ruimtes. Die ruimtes vormen daardoor zowel natuurlijke ontmoetingsplekken als oriëntatiepunten. Messing frames die de rechtlijnige draagconstructie van het gebouw volgen geven de circulatieruimte karakter.

Naast een diversiteit aan unieke kantoorruimtes zijn er vergaderkamers in alle denkbare groottes, open werkruimtes, belplekken, douches, een keuken, een bar, een massagekamer en is er zelfs een kamer waar de uitgeputte ondernemer een dutje kan doen.

Het ontwerp en de uitvoering van deze unieke duurzame opwaardering van 4.000m² kantoorruimte zijn in recordtijd van zeven maanden voltooid. Voor de transformatie zijn er op maat gemaakte licht-armaturen ontworpen, er is in samenwerking met Arttenders kunst van lokale kunstenaars geïntegreerd en er zijn grotendeels circulaire materialen gebruikt. Voor Kraaijvanger Architects zijn transformaties als deze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor bestaande gebouwen.