De EAE is het nieuwe topinstituut van Europa waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samenwerken aan onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Het gebouw vormt dé plek waar professionals, onderzoekers en studenten uit binnen- en buitenland elkaar ontmoeten en inspireren om de internationale energievoorziening geschikt te maken voor de volgende generaties. Het gebouw zelf is bij uitstek een voorbeeld van verduurzaming en vervult hierin een voortrekkersrol. De Energy Academy Europe is niet voor niets onlangs in Londen uitgeroepen tot winnaar van de ‘International BREEAM Awards 2017’ in de categorie ‘Mixed Use & Other’.
Veel natuurlijk groen - fotografie: Ronald Zijlstra
Voor dit energieleverende gebouw is gekozen voor een low-tech benadering. Er wordt optimaal gebruikgemaakt van wat in ruime mate voorhanden is vanuit moeder natuur: de elementen aarde, water, lucht en zonlicht. In een 200 meter lang gangenstelsel onder het gebouw wordt de aarde gebruikt voor koeling en opwarming van verse ventilatielucht. Regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor de toiletten en voor irrigatie van het natuurlijke groen. Een bijzondere ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak en zorgt voor een natuurlijke trek door het gebouw vanuit de wintertuin via het labyrint, het atrium en via speciale glazen schachten aan de noordgevel. Tot slot oogst het innovatieve driedimensionale dak zowel daglicht als energie door 150% dakvlak te benutten. Wanneer de natuurlijke bronnen tijdelijk niet voldoen, zijn back-upinstallaties voorzien voor verwarming, ventilatie en verlichting.
Zicht op de labs - fotografie: Ronald Zijlstra
De opdrachtgever schrijft: “De Energy Academy Europe is de plek waar ontmoeting en kennisuitwisseling centraal staat, dat innovatie en energie uitstraalt en tegelijkertijd natuurlijk aanvoelt.”