Fietsers die vanaf het centrum van Utrecht, via Oog in Al, via de fietsbrug over het kanaal naar de nieuwe wijk Leidsche Rijn fietsen, gaan straks eerst met een ruime bocht langs het Victor Hugoplantsoen de hoogte in, om geleidelijk over het dak met daktuin van de school te worden geleid. In een vloeiende beweging worden fietsroute, park en school samengebracht tot een samenhangend geheel van infrastructuur, architectuur en landschap.
Een plek om te leren en te spelen
De school en het plein oriënteren zich duidelijk op het plantsoen. Dat doen we door de school onder de aanbrug wat smaller te maken: er ontstaat een besloten schoolplein aan het plantsoen en een vanzelfsprekende hoofdingang in het verlengde van de straat. De brede kant van de school aan het water maakt de ruimte van het plantsoen af en creëert een veilige omsloten speelruimte voor de kinderen.
Foto: Jeroen Musch
Aansluiting met de omgeving
De Dafne Schippersbrug past goed in de dichtbebouwde omgeving. Hiervoor is gekozen voor een slanke hangbrug die is gespannen tussen twee asymmetrische pylonen: aan de kant van Leidsche Rijn heeft de hogere pyloon een krachtige signaalfunctie; aan de zijde van de school wordt een lagere pyloon onderdeel van de bomenrij en verwelkomt met een open gebaar de fietser.
Meer dan een verbinding
Door de stad op een nieuwe manier te ontsluiten, en door brug, school en plantsoen als één geheel te ontwerpen, is het meer dan een snelle verbinding van A naar B.