Een radio-en publieksstudio, een redactieruimte voor Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel en moderne vergaderfaciliteiten moet het de VRT mogelijk maken radio te maken tussen de mensen. Het Radiohuis wil een open huis vol radio zijn.
Zonder het karakter van het monumentale stadhuis aan te tasten, ontwikkelde Studio Farris een hedendaags totaalconcept. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn transparantie, flexibiliteit, duurzaamheid en de synergie tussen oud en nieuw.
Contact met de straat
Eerst is een deel van de gevel hertekend, om de interactie tussen het publiek en de radiostudio te benadrukken. Een compositie van transparante ramen tussen de bestaande, weinig lichtdoorlatende glas-in-loodramen trekt de aandacht van de voorbijgangers naar de binnenkant van het anders gesloten gebouw. Met deze subtiele ingreep is niet alleen de radiostudio beter zichtbaar, maar krijgt de volledige gevel een herwaardering. De bestaande ramen zijn zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen, zodat de ingreep volledig omkeerbaar is.
Interactie studio redactie
Het principe van transparantie wordt ook naar het interieur doorgetrokken door tussen studio en redactie een wand te plaatsen die een scheiding vormt en de studio als apart volume definieert, maar tegelijkertijd genoeg interactie tussen beiden toelaat.
Omdat het aantal medewerkers steeds wisselt en er een grote verscheidenheid aan activiteiten plaatsvindt, zijn de redactietafel en de kastenwand op maat van de ruimte ontworpen. met het oog op een zo flexibel mogelijk gebruik.
Flexibiliteit en vrijheid
Op de eerste verdieping bakent een semi-transparant gordijn de publieksruimte af waardoor deze gescheiden wordt van de foyer zonder dat de flexibiliteit van de ruimte verloren gaat. Het gebruik van een rasterplafond laat een technische vrijheid toe die niet storend is en de bestaande balkenstructuur zichtbaar laat.
Het nieuwe ontwerp grijpt op een nostalgische manier terug naar het verleden door bestaande materialen zoals brons, marmer en hout te herstellen, een nieuwe functie te geven of als referentie te gebruiken. Zo zijn de bestaande loketten herwerkt tot een wand en doen oude kasten dienst als barmeubel (zie foto boven). De herinrichting sluit op deze manier naadloos aan bij het gebouw, maar onderscheidt zich er tegelijkertijd van door zijn hedendaagse belijning en karakter.
Grafisch ontwerp
De openheid die belangrijk is in het gebouw wordt op grafisch niveau geïnterpreteerd als transparantie in de vorm van ‘doorkijken’ waardoor de achtergrond zichtbaar wordt. Als knipoog naar stencils en ponsen is het R-logo daarom opgebouwd uit 3 losse elementen die toch verbonden en zeer herkenbaar als de letter R zijn.