Met de gedachte om een andere manier van samenwerken te realiseren startte Tom van Noort, directeur van Wigo4it, het herhuisvestingsproject in 2012. Hij wilde dat de nieuwe werkomgeving uitnodigde tot samenwerken en een ontmoetingsplek zou zijn, voor de medewerkers en voor de klanten.
Interieur om te delen
De diepe vloeren van het nieuwe onderkomen maakte het geschikt voor het verwezenlijken van de organisatie- en huisvestingsdoelstellingen van de ICT-dienstverlener. Het ontwerp van Eric Wezenberg van Zenber ondersteunt het werkplekconcept met transparante, vrijstaande units, die het interieur structuur geven. Kleurrijke, grafische velden op de vloeren en wanden markeren de diverse soorten werk- en ontmoetingsruimten.
Om het ideaal van kennisdeling expliciet vorm te geven, is de volgende stap om ruimtes te laten gebruiken door jonge start-ups. Het is de bedoeling 'frisse input van externen' hiervoor terug te krijgen. De inrichting nodigt ook hier uit tot interactie. Er is gekozen voor Activiteit Gerelateerd Werken (AGW), waarbij het gaat om het kiezen van de juiste werkplek bij de activiteit die je op dat moment uitvoert. Persoonlijke spullen opbergen in een locker, scrumborden en de bibliotheek inrichten, en vervolgens de werkplek kiezen die op dat moment het beste bij de werkzaamheden past. Activiteitenanalyse heeft geleid tot de ontwikkeling van vier verschillende werkplekken: standaard werkplekken, concentratiewerkplekken, samenwerkplekken en overlegruimtes. Je werkplek sluit aan bij wat je op dat moment wilt doen en niet bij wie je bent of wat je functie is.
Integraal samenwerken
Cruciaal voor de invoering van AGW is een integrale aanpak; niet alleen de werkomgeving, ook de ICT, de structuur, de werkprocessen - kortom de hele organisatie - is integraal benaderd. Daartoe was goede samenwerking tussen opdrachtgever Wigo4it, bouwmanagers Stevens Van Dijck en architect Zenber vereist. De partners vinden het resultaat daar een perfecte showcase van.