ARC16: Stadshoutpaviljoen - architectinamsterdam

Het Stadshoutpaviljoen is een uit vers Amsterdams hout opgetrokken overkapping in het Amstelpark. Het is gerealiseerd door een collectief lokale houtbewerkers en gedetailleerd op het gegeven van optredende krimp en zetting. Het hout en de stalen knooppunten zijn schuivend verbonden, het zinken felsdak kan mee bewegen. Het is met speciaal houtbewerkings-gereedschap gemaakt en wordt gebruikt voor muziekuitvoeringen.

Het Stadshoutpaviljoen is geconcipieerd in vers, ongedroogd hout uit Amsterdam. Het bevindt zich half op een bestaande ronde vijver waar het dak zich in spiegelt. De basis is van beton, de draagconstructie is van gezaagde iepenbalken met stalen knooppunten en de dakbedekking van zink en glas.

Omdat er gewerkt wordt met ongedroogde natte balken zal krimp en zetting optreden wat door een schuivende staalverbinding bij de koppelingen opgenomen wordt. Daarom liggen de balken op stalen steunplaatjes die deze beweging toelaten zonder scheurvorming. De lange stammen zijn na het zagen op een 11m zaaginstallatie in vorm gebracht met speciaal door Stadshout aangeschaft gereedschap, waaronder een manshoog boorstandaard en een 'kettenstemmer' met een speciale geleiderail om de in 2 richtingen schuine hoeken te maken.

Tegen scheuren door snelle uitdroging zijn de kopse kanten met was behandeld. De boven-en onderpunten van de V-liggers hebben verschillende maten en schuine hoeken en zijn uit een 3D computermodel vervaardigd. Bij de montage werden de balken op de grond in de kruizen geschoven. De kap werd vervolgens in zijn geheel opgetild. De V- kolommen werden er daarna in geschoven. Op locatie werd het dakbeschot gemonteerd en afgewerkt met los schuivende zinkbanen.