Open en kleurrijke Fietsflat Hengelo - studioSK

Openheid en sociale veiligheid liggen aan de basis van de nieuwe Fietsflat in Hengelo door studioSK. Slechts zes kolommen ondersteunen de verdiepingshoge vakwerkconstructie. De route langs de rekken loopt als een spiraal door en over het vakwerk. Samen bieden de drie lagen plaats aan 2200 fietsen. Nu de plafonds zijn gekleurd is het project helemaal af.

Ontwerpbureau studioSK is onderdeel van Movares en heeft veel ervaring met infrastructuur en daaraan gerelateerde projecten. “De focus bij alle ontwerpen voor fietsenstallingen en parkeergarages ligt altijd op het realiseren van publiekskwaliteit, logistieke helderheid en oriëntatie”, aldus het bureau. Daarbij vraagt de kwaliteit van de openbare ruimte rond stations om goede inpassing op de locatie.

Inpassing

Projectarchitect Paul van der Ree maakte een ontwerp met respect voor het stationsgebouw. De stransparante structuur met expressieve constructie refereert naar de ingenieurskunst van de stationsoverkapping en het industriële verleden van Hengelo. Het laagste punt van de spiraalvormige route ligt aan de voorzijde naast het station. De structuur volgt de onevenwijdige randen van de locatie en maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil.

Efficiënt

De constructie zelf is grijs terwijl de plafonds oranje zijn geschilderd. De warme gloed geeft de stalling een lichte uitstraling, ook in het donker. Opvallend is de efficiëntie van het ontwerp. In Hengelo staan evenveel fietsen als in de fietsflat naast Amsterdam Centraal, maar op minder dan de helft van het oppervlak. De vernieuwing van de fietsenstalling in Hengelo maakt onderdeel uit van het programma Actieplan Fiets van Prorail. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 gebouwd en gemoderniseerd.