Het ontwerp herstelt de symmetrie van het voorterrein door het gebouw bij de overblijfselen van de voormalige stallen te positioneren. Op deze manier wordt de oprijlaan van het slot weer geflankeerd door twee functionerende dienstgebouwen: De Oranjerie en het nieuwe bezoekerscentrum. Door op termijn ook de openingen in de historische wand terug te brengen zal het bezoekerscentrum optimaal met het voorterrein zijn verbonden.
Passend in de omgeving
Door de positionering, de gekozen kapvorm en het materiaalgebruik staat het gebouw op een vanzelfsprekende manier in zijn omgeving. Het nieuwe bouwvolume ligt terug ten opzichte van de rijksmonumentale muur. Door het dak over de muur uit te laten kragen ontstaat er een extra, overdekte buitenruimte. De nieuwbouw voegt zo een extra laag toe en laat tegelijkertijd de rijke historie van deze locatie in haar waarde.
Het gehele publieke programma is op de begane grond gesitueerd. De centrale entree fungeert tevens als verkeersruimte om de verschillende ruimtes te ontsluiten. Op deze manier is het mogelijk een compact gebouw te maken. Door de ontvangstruimte los te koppelen van het kantoor kunnen beide ruimtes onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Ook de werkplaats is zowel van binnen als van buiten bereikbaar. Bovenop de werkplaats is er een ‘appeltjeszolder’ gemaakt voor de opslag van groente en fruit uit de tuin.
Energieneutraal
Ambachtelijk bouwen en moderne installatietechniek gaan prima samen: de ambachtelijke larikshouten constructie is in houtzaagmolen ’t Jonge Schaap op de Zaanse Schans ‘op de wind’ gezaagd en het bezoekerscentrum wordt verwarmd met behulp van een warmtepomp. Hierdoor is een gasaansluiting overbodig. Zodra ook de zonnepanelen zijn aangebracht is het gebouw neutraal in zijn energieverbruik. Door het dak deels te voorzien van glazen pannen wordt de ondergelegen ruimte op subtiele wijze voorzien van extra daglicht. De pannen laten een mysterieus licht door, passend bij de sfeer van een eeuwenoud kasteel.
Tekst: lab03