Het eerste contact tussen Studio RAP en UNStudio kwam tot stand toen RAP werd uitgenodigd om een lezing te houden op het kantoor van UNStudio. Tijdens deze zogenoemde ‘Top Floor Dialogue’ die eens in de zoveel tijd worden georganiseerd op het kantoor van UNStudio in Amsterdam, bleek de interesse in de robotmatige fabricage die RAP in de praktijk brengt, groot onder de aanwezigen.
Want dat doet Studio RAP: met hun eigen industriële robotarm en zelf geprogrammeerde software heeft het team jonge ontwerpers en programmeurs een groot aantal productiemogelijkheden tot hun beschikking om met volledige vormvrijheid computermodellen te vertalen naar tastbare objecten. De robotarm kan frezen en snijden, en in de nabije toekomst ook 3D-printen met beton.
Van dak tot standbeeld
De eerste projecten zijn inmiddels opgeleverd en dienen als vingeroefeningen voor het grote werk. Met het Skilledin-office, dat op de RDM-campus in Rotterdam werd gerealiseerd, werd een complex gevormde dakstructuur uit houten platen gefreesd. Voor Museum Rotterdam maakte RAP een serie levensgrote beelden van inwoners van de havenstad.
Route van ontwerp naar uitvoering
Door de robotarm uit te rusten met een snijdraad in een houder, kan in principe uit een blok EPS zonder afval een complexe architectonische structuur gesneden worden. De directe schakeling tussen computer en robot zorgt voor een optimale vertaling tussen digitale input en fysieke output. Dit vormde voor UNStudio en Studio RAP de basis van de workshops die uitmondden in de Gyroi: hoe kunnen we robots inzetten om de route van ontwerp naar uitvoering te stroomlijnen? Het minimaliseren van tijdverlies, arbeid, materiaalverlies en kosten was de inzet.
De eerste vormstudies voor de Gyroi, waarbij de praktische randvoorwaarden voor het snijden met de robotarm werden verwerkt in het ruimtelijke ontwerp.
Aan de slag
Het uiteindelijke resultaat was een constructie van 4 bij 4 bij 4 meter. De organisatie van Building Holland stelde een stuk beursvloer beschikbaar waarop het team van Studio RAP en UNStudio met de robotarm aan de slag kon.
Praten in programmeertaal
Wessel van Beerendonk vertelt dat de samenwerking opvallend soepel verliep. Het Smart Parameters Platform van UNStudio trok de samenwerking vanuit Amsterdam. Hierdoor waren vanuit beide partijen professionals betrokken die bekend zijn met programmeertaal en complexe geometrie, de een met het zwaartepunt op ontwerp, de ander met zwaartepunt op de uitvoering.
Een van de vormstudies voor de elementen van de Gyroi.
Gestapelde elementen van de Gyroi, klaar voor transport naar de beurs.
Wiskundige formule
In de eerste workshop gingen de teams aan de slag met een cutter die met de hand bediend werd. Al snel werd het doel om tot een modulair component te komen dat samengevoegd tot een ‘poreus’ object zou leiden. De Gyroïde structuur werd daarbij gekozen als basis. De Gyroïde is een complexe ruimtelijke vorm die aangeduid kan worden door een wiskundige formule, maar geen rechte lijnen of vlakken kent.
Montage van de Gyroid.
Efficiëntie
Tijdens een derde workshop werden de elementen van de Gyroid gesneden op de Rotterdam Innovation Campus op de RDM-campus. Tijdens Buidling Holland werd het prototype gemonteerd en tentoongesteld. In het onderzoek dat UNStudio online publiceerde, wordt vooral de efficiëntie qua tijd en arbeid geroemd, die leidde tot het esthetische object. De exacte wijze waarop de robot de structuur uit de blokken EPS kon snijden, leidde tot een minimaal materiaalverlies.
Montage van de Gyroid.
Volgende samenwerking
Van Beerendonk kijkt na Building Holland alweer vooruit naar de komende projecten. Een volgende samenwerking met UNStudio is niet onwaarschijnlijk. Wat dat dan precies zou moeten zijn, wil Van Beerendonk niet zeggen, maar in de lijn der verwachting ligt het realiseren van een element dat daadwerkelijk kan worden toegepast in een gebouw. Of, zoals Ben van Berkel het verwoordde tijdens zijn lezing tijdens Building Holland: "Van deze jongens gaan we nog veel horen!"