Door de beweging van de klassieke schommelbank te transformeren tot een samenhangende zintuiglijke ervaring ontstaat een multi gelaagd therapeutisch effect. Het idee kwam van klinisch neuro psycholoog prof.dr. Erik Scherder, die bewijst dat beweging een positief effect heeft op mensen met dementie, omdat dit het degeneratie proces van de hersenen kan vertragen.
De schommelbank is zelfs geschikt voor beperkte en immobiele patiënten en biedt de mogelijkheid om weer in beweging te komen. Onderzoek heeft aangetoond, dat schommelen angst en depressie kunnen verminderen, een kalmerend effect heeft, en zelfs het gebruik van medicatie kan verminderen."
Door de integratie van textiele structuren boven de bank, het toevoegen van zachte LED-verlichting, en zelfs een geluid sculptuur, is een complexe zintuiglijke omgeving gecreëerd wat resulteert in stimulatie van verschillende zintuigen:
- evenwicht: schommelen stimuleert het evenwichtsorgaan (essentieel om mobiel te blijven) wat betekent dat gebruikers onbewust “oefenen”. Op deze manier worden genot/plezier/aangename met fysiotherapie gecombineerd.
- gezichtsvermogen: de schommelende beweging transformeert een beperkte sensorische omgeving in een zintuiglijk rijke omgeving door een spel van licht en schaduw.
- gehoor: De beweging van de schommelbank wordt omgezet in een subtiele geluidsmobiel.