Winnaar ARC15 Innovatie Award - Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann

Het nieuwe busstation 'knooppunt Schiphol-Noord' is een bijzondere vorm van hergebruik: herbestemming door verplaatsing. Een Britse T2-vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog is door architectenbureau Claessens Erdmann verplaatst, gerenoveerd en herbouwd als OV-knooppunt. Het resultaat: een energieneutraal busstation, met een markante overspanning met een zichtbare link met de luchthaven.

Voor de overkapping is een oude vliegtuighangar gebruikt die begin jaren ’40 werd gebouwd in Groot-Brittannië. De zogenaamde Type T2-hangar, ontwikkeld door het Engelse leger om snel te kunnen verplaatsen, werd in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam en deed jaren dienst op Rotterdam Airport. Nadat hij daar zijn functie verloor is de hangar in 2015 aan zijn derde leven begonnen op het terrein van

Amsterdam Airport Schiphol

Het dak is door architectenbureau Claessens Erdmann voorzien van 22 clusters van 20 zonnepanelen die het busstation zelfvoorzienend qua stroomverbruik maken. Het busstation is gerealiseerd door een samenwerking van de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Group, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De kosten van het project bedragen in totaal 31 miljoen euro, waarvan het ministerie van Infrastructuur en Milieu 15,3 miljoen euro bijdraagt uit het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer. Het energieneutrale busstation is gebouwd door Heijmans.