Transformatie kantoorgebouw Einsteinbaan, Nieuwegein

Het is geen geheim dat Nederland een overschot aan kantoorruimte heeft. Vorig jaar nam de leegstand toe met nog eens 6 procent. Daarmee stond in 2014 ruim 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop.

Wie van een kantoorpand woningen wil maken, heeft een flinke opgave. Voor de gevels van woongebouwen gelden strikte geluidsnormen terwijl veel kantoorpanden juist op geluidsbelaste locaties staan. Om woongevels eenvoudiger te laten voldoen aan de normen voor geluidsbelasting ontwikkelde Metaglas de Total Glas SilentAir geluidschermen. De glazen panelen met een geluidabsorberende rand worden geplaatst voor te openen ramen en realiseren een geluidsreductie op de gevel van 3 tot 8 decibel.

Alleen glazen paneel werkt niet

‘Als leverancier van ramen en glasconstructies zijn we veel betrokken bij transformatieprojecten. Dat zijn specifieke projecten met specifieke wensen. Wij wilden de uitdaging aangaan – in samenwerking met adviesbureau LBP Sight – om een goede oplossing te creëren voor geluidsreductie op gevels’, vertelt Waldo Duin van Metaglas. Dat is in dit geval gedaan voor een transformatieproject van A3 architecten en Jutphaas Wonen in Nieuwegein. De basisgedachte was om een glazen scherm voor het raam te zetten. Dat zou in theorie een geluidsreductie van 5 decibel op de gevel opleveren. ‘Maar dat viel in de praktijk tegen, de reductie was nihil’, zegt Duin. ‘Het omgevingsgeluid ging tussen de gevel en het scherm zitten, waardoor het juist extra ging resoneren.’ De oplossing werd gevonden in het aanbrengen van een glazen scherm met één of meerdere coulissen (lagen) rondom het raam.

SilentAir

Duin: ‘Dit zijn geperforeerde cassettes met daarin een absorberend materiaal dat het geluid opvangt.’ Het aantal coulissen kan variëren van één tot drie, afhankelijk van de gewenste geluidsreductie op de gevel. Een groot voordeel van de constructie is dat het raam dat erachter zit gewoon open en dicht kan. ‘Ventileren en spuien in huis wordt hiermee dus mogelijk gemaakt. Nu zou ventileren ook mechanisch kunnen, maar bij spuien (bijvoorbeeld een rook- of een baklucht) gaat dat niet. Daarvoor moet je echt een raam kunnen openzetten, iets dat altijd prettig is voor bewoners.’ Opvallend genoeg neemt de geluidsreductie zelfs toe wanneer het raam openstaat. Duin: ‘Omdat het geluid dan minder resoneert. Er is dus geen enkele belemmering een raam open te zetten, integendeel.’