nieuws

Plannen Polderweg: De Groene Amsterdammer door Marc Prosman Architecten

Stedenbouw

Plannen Polderweg: De Groene Amsterdammer door Marc Prosman Architecten

Voor de tender die de gemeente Amsterdam vorig jaar uitschreef voor 54 woningen aan de Polderweg in het woon- winkelgebied Amsterdam Oostpoort kwamen verschillende inzendingen binnen. Paul de Ruiter Architects won in samenwerking met DS Landschaparchitecten en Tenderboost de tender met het Polderblok. Maar wat ontwierpen de nummers drie en twee? Het plan van tenderteam Marc Prosman Architecten eindigde op de derde plaats. Het bureau bedacht een parkachtige omgeving, een groene eyecatcher waar niet alleen vogels, vleermuizen en insecten blijken te wonen maar ook mensen.

Toelichting: Marc Prosman Architecten
Ontwikkelaar: Kieboom & Van Wezel, Koppen Bouwexperts en Van Ginkel

Marc Prosman Architecten ontwierp gevels met beplanting tussen repeterende witte aluminium kaders. De compositie van de gevel is harmonieus en door het repeterende ritme met diep terugliggende ramen een klassieke schoonheid. Het raam is aan de bovenzijde afgerond met een typische 19-eeuwse afgeronde Amsterdamse boog. In de gevels heeft elke ruimte een Frans balkon met glas tot aan de vloer waardoor het contact met de straat wordt vergroot. Door de open structuur is er tevens een visuele relatie tussen het binnenhof en de omgeving waardoor het gebouw interactie aangaat met de buurt. In het middengebied van het gebouw zijn alle gevels van hout, houten galerijen, trappen en hekwerken. Dat zorgt in combinatie met het vele groen voor een vriendelijke landelijke sfeer in het gemeenschappelijke middengebied.

Polderweg Marc Prosman Architecten De Groene Amsterdammer

‘All green’

Het gebouw heeft vier buitengevels die volledig zijn bekleed met beplanting in verschillende kleuren in verschillende seizoenen. De groene gevel wordt uitgevoerd in een cassettesysteem, waarin de wortels van de planten kunnen groeien; door de cassettes loopt een (regen)water infiltratiesysteem met verschillende voedingsstoffen.

Polderweg Marc Prosman Architecten De Groene Amsterdammer

Circulair en modulair

In vervolg op de ‘tiny housing’ stroming zijn in deze groene eyecatcher ‘stadse tiny appartementen’ ontworpen, maar waar de voordelen verre van ‘tiny’ zijn. Ze zijn optimaal te gebruiken en bevinden zich op een stadse locatie met een groene gemeenschappelijke binnentuin. Elke woning is een circulaire module, bij de grotere appartementen bestaat de woning uit twee modules. In het groene bouwvolume is binnen het circulaire modulaire bouwsysteem gezocht naar een optimalisatie in het aantal appartementen en woningplattegronden. De repeterende bouwmaat wordt optimaal benut in de woningplattegrond en biedt mogelijkheden die bij traditionele bouw minder voor de hand liggen. Het ontwerp speelt in op de nabije toekomst die ons onvermijdelijk te wachten staat: een duurzaam circulaire bouweconomie waarin minimale impact op het milieu en hergebruik centraal staat. Maar bovenal is ‘de Groene Amsterdammer’, een esthetische verbijzondering voor de stad.

Het tenderteam bestond uit ontwikkelaar Kieboom & Van Wezel, Marc Prosman Architecten, Koppen Bouwexperts en voor de aanleg van de groene gevel is nauw samengewerkt met Van Ginkel. Het plan is afgestemd met een institutionele belegger.

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel