Project

VRR kazerne Barendrecht

Geen categorie

De nieuwe brandweerkazerne komt aan de Dr. Kuijperstraat naast De Baerne te Barendrecht. De kazerne moet een voorbeeldfunctie vervullen en daarom is hoog ingezet op het gebied van duurzaam bouwen.

VRR kazerne Barendrecht

Tijdens het hele ontwerpproces heeft DeRoon|VanEs Architecten gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Hiertoe zijn verschillende maatregelen in het ontwerp doorgevoerd, zoals zeer goed isolerende buitenwanden (Rc= 5,5 m2K/W) en is gekozen voor vlaswol met een dikte van 30 cm.

 

In de materialisatie is gezocht naar producten die hergebruikt kunnen worden. We zijn op zoek gegaan naar materialen met een Cradle to Cradle-certificaat. Zo heeft DeRoon|VanEs Architecten niet gekozen voor traditioneel metselwerk maar voor het Click Brick systeem.

Een ander sprekend materiaal in het ontwerp is de toepassing van Rheinzink als gevelbekleding. Dit materiaal versterkt het sculpturale karakter van het gebouw.

Andere duurzame maatregelen zijn een warmtepomp met warmte-koude opslag in de grond en photovoltaische cellen geïntegreerd in de dakbedekking. Dit resulteert in een gebouw dat in zijn eigen energiebehoefte voorziet.

Er is ook veel aandacht besteed aan waterbesparende maatregelen. Zo wordt regenwater opgevangen in ondergrondse tanks. Dit water wordt gebruikt voor het vullen van de brandweervoertuigen en het schoonmaken van het wagenpark. Tevens wordt het regenwater gebruikt voor het spoelen van de toiletten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dr. Kuijperstraat 25
  • Plaats Barendrecht
  • Projecttitel VRR kazerne Barendrecht
  • Projectarchitect(en) ir. L.A. de Roon
  • Toeleveranciers false
  • Programma VRR kazerne Barendrecht
  • Voorlopig ontwerp 15-07-2013
  • Definitief ontwerp 15-07-2013
  • Aanvang bouw 09-07-2013
  • Oplevering 31-12-2013
  • Opdrachtgever Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond
  • Ontwerpbureau De Roon Van Es Architecten
Reageer op dit artikel