Project

ARC19: Pachacamac Park, Lima – Buro Lubbers

Architectuur

De gemeente Lima heeft een internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een openbaar park in het Pachacamac sanctuarium; een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Lima. Het park moet helpen om het sanctuarium te beschermen voor invloeden van buitenaf en tegelijkertijd beter te verbinden met de omgeving.

Toelichting Buro Lubbers – Met minder dan 20 mm neerslag per jaar is Lima een van de droogste steden op aarde.
Hoe realiseer je een park in een woestijn zonder water?

Een nieuw watersysteem voorziet in een systematische circulatie van alle vitale ingrediënten van het park. Als startpunt bouwen we een gedecentraliseerde ontziltingsinstallatie die zout water uit de zee pompt en omvormt tot schoon (drink)water. Via een kanaal wordt het behandelde water door natuurlijke hoogteverschillen langs de randen van het park geleid. Het kanaal vormt de barrière tussen het park en de stad waardoor het archeologische reservaat wordt beschermd tegen oprukkende bebouwing. Takken van het watercircuit rekken zich uit tot diverse functies in het park, van kwekerijen tot toiletten en recreatieve bassins. Het resultaat is een fijnmazig blauw netwerk.

Parallel aan het watercircuit worden slimme Groasis© plantbakken geplaatst die water geven aan de vegetatie. In vergelijking met traditionele beplantings- en irrigatiesystemen, hebben deze bakken slechts 10% water nodig om gezonde bomen te laten groeien. Terwijl de vegetatie goed gedijt, verbeteren de wortels en het water de grond en komt een gezond microklimaat tot leven.

Het blauw-groene netwerk wordt geprogrammeerd met faciliteiten voor recreatie, sport, agricultuur en productie. De relatie met de stad wordt verstevigd door personen en gemeenschappen uit te nodigen zich actief te engageren met het park. Het water- en beplantingssysteem biedt unieke kansen om kwekerijen en landbouwgronden te creëren. Gemeenschappen kunnen geld verdienen met dat waarin ze excelleren: mensen bij elkaar brengen om te delen, leren en een duurzame toekomst te bouwen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zona Intangible del Santuario de Pachacamac
  • Plaats Lurin, Lima
  • Projecttitel Pachacamac Park
  • Projectarchitect(en) Peter Lubbers
  • Medewerkers Joeri Sowka, Thom Cornelissen, Bianca Lancee, Tijmen Engelkes
  • Samenwerkende architect Martin Buil
  • Programma park, watersysteem, marktplein, sportpark, paviljoens
  • Opdrachtgever 2021: Bicentennial Projects initiative
  • Ontwerpbureau Buro Lubbers
Reageer op dit artikel