Toelichting door Rothuizen architecten en stedenbouwkundigen - Circulair ontwerpen is ontwerpen met het oog op waardebehoud. Dit betekent minder afval en dus CO2-reductie. Waardebehoud kan gerealiseerd worden door hergebruik van bestaande materialen of door het in de toekomst herwinbaar maken van gebouwelementen en/of componenten. Dit vergt een andere ontwerpbenadering, waarbij de vormgeving volgt uit de beschikbaarheid en toepasbaarheid van materialen.
Bij de start van dit project deed zich een bijzondere kans voor: het districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen kwam leeg te staan als gevolg van een uitbreiding van het sluizencomplex. De materialen van dit gebouw zijn gedemonteerd (gemined) en de onderdelen opgeslagen om door het Werkleerbedrijf “De Ambachten” klaargemaakt te worden voor hergebruik. Daarmee heeft het project ook maatschappelijk waarde gecreëerd.
Buitenkozijnen, binnendeuren, de gevelbekleding, de houten draagconstructie en de straatklinkers bleken geschikt voor hergebruik. De gevelshingles, die 18 jaar geleden zijn gemaakt van oude meerpalen uit de haven van Breskens, hebben een derde bestemming kunnen krijgen. Ook is met het ontwerp rekening gehouden met een toekomstige woonbestemming van de kliniek (omkeerbaar bouwen).
De nieuwbouw, gepositioneerd tussen twee bestaande gebouwen, wordt gekarakteriseerd door afgeronde hoeken en naar buiten hellende gevels. Dit maakte hergebruik van kozijnen en gevelshingels mogelijk. De aansprekende entree doorbreekt de symmetrie in het gevelbeeld en biedt toegang tot een ‘verbindende’ binnenstraat. Het hergebruik van de oude houtconstructie is zichtbaar door de littekens van het eerdere gebruik. De kolommen spelen een eigen spel met het ritme van de binnenstraat. De binnenruimtes creëren samen met de patio’s, het daglicht en kleurgebruik een veilige en vriendelijke omgeving.