Project

ARC17 Interieur: IKC De Geluksvogel Maastricht – UArchitects

Interieur

Digitaal lesgeven en milieueducatie staat centraal in het Integraal Kind Centrum in Maastricht. Het nieuwe gebouw naar ontwerp van UArchitects huisvest een basisschool, bibliotheek, kinderopvang, buitenschoolse opvang en gymzaal. In de energieneutrale school lopen de lokalen over in andere ruimtes. Zo wordt de hele omgeving bij het onderwijs betrokken.

ARC17 Interieur: IKC De Geluksvogel Maastricht – UArchitects

Motivatie ARC17 Interieur Award

“Zowel het schoolsysteem als het gebouw zijn niet ontworpen op basis van de klassikale vorm van lesgeven, maar op basis van vrije beweging en vrij gebruik van ruimtes. De verschillende ruimtes in de school zijn ontworpen op basis van de manier waarop de gebruikers (kinderen) zich door het gebouw bewegen: als een zwerm vogels. De educatieve ruimte in de school is dan ook niet beperkt tot leslokalen, maar loopt door naar de open ruimtes daarbuiten, die allemaal een ander doel kunnen hebben.”

“Een dergelijk open plan bevordert de vrije beweging tussen en vrij gebruik van de verschillende ruimtes; onderwijs wordt zo niet beperkt door muren en deuren. Het loopt zelfs door tot op het schoolplein en de terrassen op de eerste verdieping. Door gebruik te maken van de juiste lichtinval, door de keuze voor pure, natuurlijke materialen zoals Accoya  en maar ook door de keuze voor natuurlijke materialen en het gebruik van ingetogen kleuren heb ik dit gebouw een zo natuurlijk mogelijk karakter willen meegeven.”

 

Bekijk hier het project

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel