Project

Appartementencomplex Nieuwegein – Hans Been Architecten

Architectuur

Appartementencomplex Nieuwegein – Hans Been Architecten
Beeld Paul Lagro

Nieuwegein is een karakteristiek appartementencomplex rijker, Van Nieuwenhuizen N.V. Het ontwerp van Hans Been Architecten heeft in totaal 96 huurappartementen, verdeeld over 16 verschillende woningtypologieën en variërend in grootte van 75m2 tot 150 m2.

Toelichting Hans Been Architecten – Anders dan het oog in eerste instantie doet vermoeden is Van Nieuwenhuizen N.V. een modern bouwwerk dat zich meet met de moderne en duurzame kwaliteitseisen van nu. In het ontwerp is gekozen om het industriële karakter van de omgeving (gelegen aan het Merwedekanaal en in het verlengde van de Persilfabriek) te benadrukken

Van Nieuwenhuizen NV in Nieuwegein door Hans Been Architecten

Beeld Paul Lagro

De naam Van Nieuwenhuizen N.V. zegt meer dan de letterlijke betekenis van nieuwe huizen; het associeert aan een gevestigde naam van een ambachtelijk familiebedrijf om het industriële karakter te benadrukken. Dit concept wordt gevisualiseerd door de architectuur en de details van het ontwerp. Hierbij zijn afwisselend subtiele en overduidelijke elementen verwerkt om het bouwwerk de bewuste historische en lokale verbinding en lading te geven.  Duidelijk in het oog springend zijn de kopgevels aan de Meentwalzijde. Deze hebben elk een metershoog en uniek metselwerktableau. Iedere kopgevel heeft zijn eigen tekening, refererend naar de positie waar het tableau zich bevindt.

Van Nieuwenhuizen NV in Nieuwegein door Hans Been Architecten

Atrium. Beeld Paul Lagro

Worteling in de context

Alle volumes vormen gezamenlijk een eenheid die zich aan elke zijde gemakkelijk plooit naar zijn omgeving. De twee lange hoofdvolumes links en rechts vinden elkaar via de verhoogde kop. Deze ronde kop is als de boeg van een schip; het verbindt bakboord en stuurboord, geeft de koers aan en splitst het water. Zo ook als stedenbouwkundig accent; de verhoogde ronde kop benadrukt de splitsing tussen het straatprofiel en het water, steekt fier haar hoofd omhoog en begeleidt vervolgens zowel weg als water. Het centraal gelegen atrium met volledig glazen kap met een sterk ritmisch lijnenspel, is in stijl mee ontworpen en voorziet de woningen van een indrukwekkende en lichte toegang.

Elke zijde richt zich op de aanliggende bestaande omgeving. Zo wordt de aangrenzende Vreeswijksestraatweg door de fraai gebogen gevel begeleid in zijn getoogde oriëntatie richting de stad. Aan de kant van het Merwedekanaal volgt Van Nieuwenhuizen N.V. de rechte lijn van het kanaal, met een navenant recht gevormde façade.

Van Nieuwenhuizen NV in Nieuwegein door Hans Been Architecten

Beeld Paul Lagro

De binnenzijde is open en hier draait de kleurstelling zich om; waar de buitengevels overwegend donkerbruin en her en der licht zandkleurig geaccentueerd zijn, zijn de binnengevels van de twee lange hoofdvolumes zandkleurig met afwisselend een donker accent. De driehoekig gevormde trappenhuizen zijn begroeid met Hedera; met hun vorm en groene verschijning bieden ze bescherming en afscherming. Samen met de scherpe schuine kopgevels maken ze de richting van het oorspronkelijke slagenlandschap zichtbaar.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Nieuwegein
  • Projecttitel Appartementencomplex Van Nieuwenhuizen N.V.
  • Projectarchitect(en) Sander de Bruin
  • Aannemer Plegt Vos
  • Programma huurappartementen
  • Opdrachtgever Lunee
  • Ontwerpbureau Hans Been Architecten
Reageer op dit artikel