Alles over TU Eindhoven

Beeld Lin Woldendorp

Leiderschap in de architectuur: iemand de schuld geven, 'bashen' of vergelden?

Al jaren daagde ik mijn eigen grenzen uit, balanceerde ik op het randje. Maar nu liep ik letterlijk over, tijdens werkoverleggen, maar ook boven de pannen thuis. Ik raakte in paniek toen mijn uitgever voorstelde tijdelijk te stoppen met werken. Hoe moet het dan met de Architect? Wat moet ik dan? Wie ben ik dan?

Vertigo gebouw, Bouwkunde Faculteit, TU Eindhoven. Beeld Constantin Meyer.

Alumni TU Eindhoven schrijven brandbrief aan het bestuur van de Bouwkunde Faculteit

Maar liefst 94 alumni van de Technisch Universiteit Eindhoven hebben een brief ondertekend waarin de zorg wordt geuit over de onderwijsvisie binnen de Faculteit Bouwkunde. Het is een brief in een reeks van reacties op de crisis binnen de afdeling Architecture, Urban Design en Engineering (AUDE) die deze zomer escaleerde toen drie hoogleraren per direct opstapten. Maar niet eerder sloten zo veel ondertekenaars zich erbij aan zoals Sjoerd Soeters, Pnina Avidar, Geert Bosch, Jan Peter Wingender, Annemariken Hilberink, Joost Roefs, Gert Kwekkeboom, Janneke Bierman en Chris van Langen.

Vertigo gebouw, Bouwkunde Faculteit, TU Eindhoven. Beeld Ralph Brodrück

Opinie: een bouwkundefaculteit op weg naar een akelig nulpunt

Zeventien jaar lang was ik hoogleraar architectuurgeschiedenis en -theorie bij de unit architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen (AUDE) van de faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven. Medio december 2022 ging ik met emeritaat. Minder dan een jaar later is AUDE een ruïne.

Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven. Beeld Constantin Meyer

Onafhankelijk onderzoeksrapport wijst uit dat situatie Faculteit Bouwkunde TU/e onhoudbaar is

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven heeft in juni een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de vertrouwenscrisis binnen de Faculteit Bouwkunde. Het onderzoeksrapport zet de aanleiding, de ontwikkelingen en de uiteindelijke escalatie van de crisis helder uiteen. Bovendien worden er duidelijke aanbevelingen gedaan voor de toekomst met vergaande consequenties. Maar aan de basis van de hele crisis ligt de vraag: gaat architectuur om bouwkunde of bouwkunst?

Team Jongeriuslab installeert het skelet kettingdraden. Beeld TU/e

Kunstwerk Hella Jongerius voor TU/e nadert voltooiing

Hella Jongerius weeft op dit moment samen met studenten van de TU/e en de Design Academy aan Loom Room (weefkamer), een negen meter hoge kubus in het gerenoveerde LaPlace-gebouw, of Neuron zoals het gebouw nu heet op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

Beeld Kamil Parzychowski

Maquettetentoonstelling Architecture/33: De rijkdom van veelheid

144 modellen van Japans huis tot Amsterdams grachtenpand, van Palladio Museum tot BIG's Lego House. Ze vormen een eclectische stad, een doolhof van doorsneden architectuur, een witte wereld drijvend op nog te doorgronden zwarte fundamenten. Dat alles tentoongesteld op de faculteit Bouwkunde in Eindhoven.

Impressie Campus Community TU/e. Ontwerp VenhoevenCS. Beeld b1design

Levendige Campus Community TU/e uitdaging voor VenhoevenCS

"Het plan is ontworpen als een community waarin studenten zich kunnen ontwikkelen en in aanraking komen met andere mensen en culturen. Waarin studenten uitgedaagd worden nieuwe dingen te doen en vriendschappen te sluiten voor de rest van hun leven. Daarin ligt voor ons de belangrijkste opgave. In het creëren van een gemeenschap, waar we ontmoetingen stimuleren en studenten de ruimte geven, ook fysiek, om zich te ontplooien", licht Manfred Wansink van VenhoevenCS toe.

Impressie ontwerp huis 'Ripple' door studententeam VIRTUe op de TU/e campus. Beeld VIRTUe

'Ripple' van Eindhovens studententeam VIRTUe stimuleert duurzaam gedrag

Hoe kan onze leefomgeving ons gedrag verduurzamen, zowel binnens- als buitenshuis? Studenten van team VIRTUe weten het antwoord en presenteren hun visie in de vorm van 'Ripple', een huis dat duurzaam gedrag op stadsniveau stimuleert. VIRTUe: "Met ons concept willen we laten zien hoe de technologieën van nu genoeg zijn om een verschil te maken. Het juiste gebruik ervan is het enige dat ons tegenhoudt." Architectenbureaus Paul de Ruiter Architects en BiermanHenket steunen de studenten tijdens de competitie van de Solar Decathlon Europe 21 en in het proces ernaartoe.

Recent verschenen