Alles over Nooit gebouwd

Alternatief ontwerp voor het dak van de Notre-Dame. Beeld Vincent Callebaut Architectures

5 alternatieve daken voor de Notre-Dame: van bijenkast tot baken van licht

Wat als het dak van de Notre-Dame van kristal was? Afgelopen weekend heropende de kathedraal met een exacte replica van het dak en de negentiende-eeuwse vieringtoren. Maar als het aan vijf architecten(bureaus) had gelegen, had de Parijse skyline een heel ander aanzicht gehad.

Theo van Doesburgs geabstraheerde axonometrie. Beeld Collectie Nieuwe Instituut gift Van Moorsel/ DOES, AB5130

Nooit gebouwd: Theo van Doesburgs liefdesnest voor Nelly van Moorsel

'Het was een droom, een liefdesnest van Theo van Doesburg voor Nelly van Moorsel.' Zo omschrijft Delftse emeritus hoogleraar productontwikkeling Mick Eekhout het Maison d'Artiste, een ontwerp dat Van Doesburg in samenwerking met Cor van Eesteren in 1923 maakte. Een jaar later sneuvelde de maquette door waterschade. Wat overbleef zijn zwart-witfoto's en schilderijen in de iconische De Stijl-kleuren die Van Doesburg na die tijd maakte.

Maquette van Plan Donker door Gert Boon. Zijn geometrische vormentaal en de eilandstructuur zijn duidelijk zichtbaar. Beeld Collectie Nieuwe Instituut MAQV 63-e

Nooit gebouwd: Hoe de onbekende architect Gert Boon Zaandijk bijna structuralistisch maakte

'Een van Nederlands minst bekende beroemde architecten', zo omschrijft architectuurhistoricus Hans Ibelings Gert Boon in zijn gelijknamige monografie. Terwijl Boon de meeste bekendheid verwierf als redactielid van het architectuurtijdschrift 'Forum', ontwierp hij in een duidelijke, geometrische vormentaal. Voor Zaandijk bedacht hij een structuralistisch plan dat nooit is uitgevoerd.

Schets van Auroville met onder meer het gebouw, het carillon, de koepel en windmolen. Beeld Collectie Nieuwe Instituut MERX 24.2-5

Nooit gebouwd: Bruno Mertens' paviljoen voor de utopische stad Auroville

Een wooncommune als reactie op vervuiling, autoverkeer en de algehele chaos van het moderne leven. In 1968 ontstond hiervoor een masterplan voor een plek aan de zuidoostkust van India. Het ultieme doel van deze utopische samenleving: menselijke eenheid creëren. De Nederlandse architect Bruno Mertens tekende een paviljoen voor Auroville, maar dat werd nooit gebouwd.

Maquette van Jaap Bakema’s ‘Euromast’. Collectie Het Nieuwe Instituut / MAQV 1144-d

Nooit gebouwd: Jaap Bakema's socialistische Euromast

De Rotterdamse skyline had er bijna heel anders uitgezien. Jaap Bakema ontwierp in 1957 namelijk een alternatieve versie van de Euromast, met losse lagen en gevuld met symboliek. Het bleek te ambitieus voor de jaren vijftig. In plaats van Bakema's socialistische tegenhanger van de kapitalistische wolkenkrabber, verrees in 1960 de Euromast van Huig Maaskant.

Recent verschenen