Gemeente Groningen publiceert leidraad voor hoogbouw
Wanneer is hoogbouw een goed idee en wanneer kunnen we beter lagere gebouwen bouwen? En: hoe bepaalt de gemeente Groningen dit? Hiervoor is het Handboek Hoger Bouwen ontwikkeld.
Opdrachtgever, minnares en muze van Gerrit Rietveld. Zo staat Truus Schröder-Schräder (1889-1985) bekend. Nieuw onderzoek van het Centraal Museum Utrecht wijst echter uit dat zij veel meer was: samen met Rietveld ontwierp ze het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis, ze hield met diezelfde architect bureau én stond als zelfstandig binnenhuisarchitect ingeschreven in het telefoonboek.
Wanneer is hoogbouw een goed idee en wanneer kunnen we beter lagere gebouwen bouwen? En: hoe bepaalt de gemeente Groningen dit? Hiervoor is het Handboek Hoger Bouwen ontwikkeld.
In 1931 vond de oplevering plaats van twee wereldberoemde gebouwen: de door Le Corbusier ontworpen Villa Savoye in Poissy en het penthouse van Carlos de Beistegui in Parijs. Op het eerste gezicht hebben beide gebouwen weinig gemeen. In zijn boek 'Machine à Amuser' toont Wim van den Bergh overtuigend het tegenovergestelde. Door samenhang van architectuur, opgavedefinitie, wordingsgeschiedenis en gebruik serieus te nemen, verheldert hij de rol en het karakter van het ontwerpvak.
De liefde tussen Gerrit Rietveld en Truus Schröder leidde in 1924 tot het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis. Rietveld ontwierp samen met en voor Truus dit iconische huis in Utrecht, dat dit jaar 100 jaar bestaat. In de documentaire Close Up: Rietveldhuizen: Een meubel om in te wonen wordt op 25 juni het werk van Rietveld bekeken vanuit het perspectief van zijn muze Truus en haar liefde voor hem en zijn werk.
'Het was een belangrijk man. Niet alleen als architect, maar ook als iemand die de tijd goed aanvoelde', aldus architect en onderzoeker Obbe Norbruis. Hij spreekt met presentator Raymon Hilkman in de eerste aflevering van de vierdelige podcastreeks 'Berlage di Nusantara' ('Berlage in de archipel').
Wat niet weet, wat niet deert. Zowel spellen als architectuur hebben vaak een hoop te verbergen. Met Playing Architecture doet Arcam de deuren open voor een nieuwe kijk op spelarchitectuur. De tentoonstelling laat zien dat spellen - zowel analoog als digitaal - goed in staat zijn de gebouwde omgeving in een ander daglicht te plaatsen.
De documentaire The Proof of the Pudding van Herman Hertzberger is zowel een fijnzinnig portret van de architect als een zoektocht om de essentie van zijn gebouw Centraal Beheer in Apeldoorn te kunnen behouden voor de toekomst. Pijnlijke momenten schuwen de makers daarbij niet.