Verschenen: de Architect maart 2018

Verschenen: de Architect maart 2018

de Architect, editie maart 2018, is verschenen en staat in het teken van Hospitality, een intussen niet meer weg te denken fenomeen in hotels en restaurants. Achtergrond is de toename van het (inter)nationale reizen en het uitgavenpatroon dat bijdraagt aan de vraag naar stedelijke overnachtingen. Naast de thema-artikelen vind je in het nummer nog veel meer over architectuur, interieur en techniek.

The Movement Hotel in de Bijlmerbajes door ÈMCÉ interior architecture (Foto:  Wouter van der Sar en ÈMCÉ interior architecture)

The Movement Hotel: tijdelijk gebruik van de Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes ging open in 1978 en stond vanwege de zeer vooruitstrevende opzet, inrichting en aanpak onder bewakers en criminelen al snel bekend als 'hotel'. Er waren geen cellen, zoals in de negentiende-eeuwse huizen van bewaring, maar kamers, met een eigen douche en toilet; sommige gedetineerden hadden zelf de beschikking over de sleutel van hun kamer.

Marriott Marquis Atlanta door John Portman (1985)

John Portman: Oppervlakkige gastvrijheid

De maatschappij is rap aan het veranderen. De mobiliteit is enorm toegenomen en door de mobiele telefonie is elke afstand virtueel geworden. De samenleving is daardoor ook behoorlijk veranderd. We leven steeds minder samen en steeds meer langs elkaar heen. De publieke ruimte is de ruimte waarvoor niemand verantwoordelijkheid hoeft te nemen en die daardoor dagelijks aan verloedering wordt blootgesteld. Uiterlijk vertoon heeft zich meer naar de voorgrond gedrongen dan innerlijke diepgang.

Inrichting Stedelijk Base, Stedelijk Museum  Amsterdam, door oma. Beeld Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

Kunst van tentoonstellen - Ontwerpen van aNC arquitectos, OMA en Donna van Milligen Bielke

Op drie uiteenlopende plekken in Europa zijn architecten betrokken bij het inrichten van architectuur- en kunsttentoonstellingen. De leegte of de ruimte waarin de dingen worden getoond, speelt hierbij een grote rol.

Appartement in Urby-woontoren door Concrete met uitzicht op Manhattan Beeld Ewout Huibers / Concrete architectural associates

Hospitality en de rol van architectuur - Ontwerpen van Herzog de Meuron & Concrete

Hotelovernachtingen stijgen explosief maar veranderen ook van karakter. Reizigers zoeken niet alleen een kamer met een bed; ze verlangen van het hotel ervaringen, ontmoetingen, activiteiten. Dit heeft uiteraard ook consequenties voor de vormgeving van de kamers en de publieke ruimten. Nieuwe hotels spelen daarop in. Twee projecten in New York en New Jersey illustreren deze ontwikkeling op treffende wijze.

Flexibel interieur als circulaire proeftuin, interieur Circl - DoepelStrijkers

Flexibel interieur als circulaire proeftuin, interieur Circl - DoepelStrijkers

Hoe ontwerp je een interieur voor een functievrij paviljoen? Die vraag onderzocht DoepelStrijkers met het interieurontwerp voor het Circl-paviljoen. Flexibiliteit is bereikt met beweegbare wanden en vloerdelen die kunnen inspelen op diverse programma's. Tegelijk concretiseert het ontwerp een theoretisch kader met vijf ontwerpprincipes voor circulaire interieurs.

Tussen thuiskomen en thuis zijn - Een reflectie op hospitality als streven in de stedelijke ontwikkeling

Tussen thuiskomen en thuis zijn - Een reflectie op hospitality als streven in de stedelijke ontwikkeling

Letterlijk betekent hospitality 'gastvrijheid'. Dat is een positief geladen term. We roemen een land, een cultuur, een stad als het gastvrij op ons overkomt. Je wordt gezien als bezoeker en in de watten gelegd. Niet voor niets hekelen partijen die een strenger immigratiebeleid nastreven de politieke correctheid van hun tegenstanders. Niemand wil immers ongastvrij genoemd worden? De term hospitality is verbonden met ontwikkelingen in de hotellerie. Het is daarom de vraag of dit begrip ook breder inzetbaar is, zoals bij het ontwikkelen van nieuwe woningen of stadsplannen.

Morning gold, Paul de Ruiter Architects, Arnhem

Renderen als vakmanschap: 3D Studio Prins

Renderings, of kort gezegd renders, zijn al langer onderwerp van discussie. Ze worden gehaat en geliefd, maar zijn niet meer weg te denken uit de praktijk. Er wordt vaak erg algemeen over renders gesproken, terwijl er juist een enorme variatie aan platen bestaat en de render een sterke ontwikkeling doormaakt. Voor 3D Studio Prins is renderen naast een vak tevens een passie.

Architectuur in naam van de vader, beeld Heleen Verheyden (BAVO)

Blog - Architectuur in naam van de vader

Door Gideon Boie - Hoe ver kan een architect gaan in de vereenzelviging met de opdracht? In een kritiek op de Biertempel in Brussel stelde ik de vraag waarom een gerenommeerd architectenkantoor als Robbrecht & Daem architecten zich laat verleiden tot een communicatieoffensief. Is het niet aan de opdrachtgever - in dit geval een samenwerking tussen de Belgische federatie van bierbrouwers en politici - om een dergelijk project te verdedigen?

Hotel Arena, gezien vanaf de 's-Gravesandestraat met expeditie-ingang. Fotografie: Luuk Kramer

Oase in het park - Hotel Arena in Amsterdam door Team V Architectuur

Hotel Arena is gevestigd in een rijksmonument Amsterdam-Oost. Door de oriëntatie van het pand om te keren is het omringende Oosterpark deel geworden van de beleving. Grote glazen puien omlijsten het uitzicht als een levend schilderij én stellen het gebouw open voor voorbijgangers. Of het hotel ook daadwerkelijk uitgroeit tot de gewenste culturele enclave voor de stad, ligt aan de gebruikers. Een divers publiek voelt zich zonder meer aangetrokken tot het groen-en-comfort-principe van het interieur.