Alles over Magazine juli 2003

In de toegang tot het café zijn een helder oranje amfitheater, een skatebaan en een hangplek met elkaar verenigd - Beeld Jeroen Musch

BasketBar in Utrecht door NL Architects

Door Mirjam Ijsseling - De vernieuwing van de Uithof in Utrecht is in volle gang. Langzaam maar zeker ontstaat er een samenhang tussen de bouwwerken die aanvankelijk als solitaire eenheden waren neergezet. De campus krijgt bovendien woonfuncties toebedeeld, waardoor het sociale aspect op het universiteitsterrein in belang is toegenomen. Een van de elementen die de nieuwe cohesie bewerkstelligen, is de BasketBar. Speels maar doordacht verrijkt dit kleine gebouw de campus met een sociaal en sportief ontmoetingspunt.

Door het gebruik van confrontatiespiegels blijft de etalage donker - Beeld Jeroen Musch

Schoenenwinkel Shoebaloo in Amsterdam door Meyer en Van Schooten

Door René Erven - Het proces van branding heeft de Nederlandse winkelbranche in zijn greep. De consument moet zich in een uitgekiende merkidentiteit kunnen herkennen. Het imago, de grafische vormgeving en het interieurontwerp vormen een totaalconcept dat overal en altijd hetzelfde is. Interieurarchitectuur is zo teruggebracht tot een weinig uitdagende invuloefening. Met de inrichting van de Shoebaloo schoenenwinkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam doorbreekt Meyer en Van Schooten Architecten deze opvatting. Hier is het interieur een intelligente ruimtelijke ingreep in een beperkt volume. De etalage is donker en mysterieus door het het gebruik van een confrontatiespiegel. Door de schoenen te belichten en de rest van de etalage donker te laten zijn slechts met moeite enkele contouren te ontdekken. Pas als de deuren opengaan, ziet de voorbijganger de fel oplichtende verkoopruimte.

De clustering van de volumes versterkt het dorpse karakter - Beeld Ruben Schippers

Woningbouw in Vijfhuizen door Marlies Rohmer

Door Harm Tilman - Woningbouw zal de komende tijd op een andere manier worden georganiseerd. De groeiende individualisering is hierbij een belangrijke factor. In historiserende architectuur bepaalt de vorm van het volume vaak het woongenot. In Vijfhuizen laat Marlies Rohmer zien dat ook op een meer eigentijdse wijze kan worden omgegaan met historische typen. Deze ondergaan mutaties als gevolg van wijzigingen in de relaties tussen de openbare en de private ruimte, het effect van mobiliteit op de woonplaats en de manier waarop delen zich verhouden tot het geheel.

Recent verschenen