Alles over Kraaijvanger

Beeld Vero

Echo Urban Design, Kraaijvanger en Studio Rap transformeren voormalig gemeentekantoor hartje Rotterdam

Het consortium bestaande uit ontwikkelaar Fullhouse, ECHO Urban Design, Kraaijvanger Architects en Studio RAP heeft de prijsvraag gewonnen van de gemeente Rotterdam om het voormalige gemeentekantoor aan de Westersingel te herbestemmen. Er komen woningen, een tuin, kantoren en werkplaatsen.

vlnr. Architecture Repurposted - Office Winhov, Art Applied - Inside Outside en Extended Spaces - Dirk Jan Postel

3 architectuurmonografieën die je niet mag missen

Monografieën van architecten zijn er in twee categorieën: de inhoud is aangepast aan de boekvorm of het boek is aangepast aan de inhoud. 'Extended Spaces' over het werk van Dirk Jan Postel valt in de laatste categorie: zijn uitgebreide portfolio is verzameld en in een boekvorm gegoten. 'Architecture Repurposed' van Office Winhov en 'Art Applied' van Inside Outside vallen in de eerste categorie. Deze boeken vertellen een gecureerd verhaal dat in een sterke grafische vorm is gegoten. Wat niet in het verhaal paste, kwam er niet in.

Huis voor de Stad Helmond door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

99,2 procent hergebruik in het nieuwe stadhuis Helmond door Kraaijvanger Architects

De uitvraag van Stadhuis Helmond viel David Hess van Kraaijvanger Architects meteen op. De insteek was om tijdens de ontwerpfase een programma van eisen op te stellen, in samenspraak met de gebruikers en inwoners. 'Door met themagroepen samen te werken vanaf dag één hebben we meer voor elkaar gekregen dan kwantitatieve vierkante meters uit een Excelsheet vormgeven.' Resultaat: een nieuw circulair stadhuis. Van het oude stadskantoor, dat hiervoor plaatsmaakte, is 99,2 procent van de materialen hergebruikt.

Spaceframe en loopbrug boven de Romeinse thermen. Beeld Klaas Vermaas

Het Thermenmuseum in Heerlen van Fritz Peutz was spraakmakend en zijn tijd ver vooruit

'Oost-Europese zwembadhal', zo schijnen de inwoners van Heerlen het Thermenmuseum te noemen. Prins Claus opende het museum in 1977 na een decennialange strijd waarin de Heerlense architect Frits Peutz een hoofdrol speelde. Terwijl verder in de stad zijn bouwwerken worden gekoesterd, en elders in het land Post 65-erfgoed een monumentenstatus krijgt, gaat het Thermenmuseum onherkenbaar op de schop. Het destijds innovatieve 'spaceframe' blijft alleen om praktische redenen behouden.

Stationspostgebouw door KCAP & Kraaijvanger. Beeld Ossip van Duivenbode

Van donker sorteercentrum naar licht kantoorlandschap: KCAP en Kraaijvanger renoveren Haags stationspostgebouw

De renovatie en transformatie van het stationspostgebouw in Den Haag is voorbeeldstellend nu veel monumenten worden bedreigd met sloop. Hoe KCAP en Kraaijvanger het deden, een hedendaags kantoorconcept plaatsen in een rijksmonument? 'Door het geloof in het gebouw terug te brengen', vertelt architect Irma van Oort van KCAP.

V&D-Haarlem uit 1934, hier in 1976. Foto Noord-Hollands Archief

Groot, diep en donker: hoe steden worstelen met de transformatie van hun V&D-erfgoed

Sinds het faillissement in 2015 van V&D staan veel warenhuizen van de keten te wachten op een nieuwe rol in het winkellandschap. De panden, meestal op prominente plekken in de stad, zijn uiterlijk heel verschillend maar hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal groot, diep en donker. Vooral voor de naoorlogse panden blijkt herbestemmen niet eenvoudig.

Rob Ligtvoet. Beeld Kraaijvanger Architects

Oud-partner Kraaijvanger overleden: 'Jarenlang beeldbepalend geweest voor ons bureau'

Rob Ligtvoet is op 75-jarige leeftijd overleden, zo maakte Kraaijvanger Architects dinsdag bekend. Belangrijke werken van Ligtvoet waren onder andere de Rechtbank op de Kop van Zuid in Rotterdam, het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, Esso Benelux in Breda en de Haagse Poort. 'Jarenlang was hij beeldbepalend voor ons bureau', schrijft Kraaijvanger architects op haar website.

Beeld Luis Mulet

Zo woont Dirk Jan Postel in Spanje: 'Voorop stond dat ik een zero-energyhuis wilde bouwen'

'Aan de straatzijde is het huis nauwelijks zichtbaar. Het gevoel van ruimte bekruipt je pas echt wanneer je naar de hoofdverdieping afdaalt.' Dirk Jan Postel (tot vorig jaar partner bij Kraaijvanger Architects) ontwierp zijn tweede huis op een steil stuk grond in de buurt van Benidorm in Spanje. Zijn eerste huis - ook naar eigen ontwerp - staat in Kralingen, Rotterdam. In Spanje wilde hij een zero-energyhuis bouwen.

Recent verschenen