Alles over (ge)bouwen met geschiedenis

Van Nelle fabriek, Rotterdam. Fabriek voor de verwerking van tabak, koffie en thee

Open Call: Staying with Modernity? (Dis)Entangling Coloniality and Architecture

De Open Call 'Staying with Modernity? (Dis)Entangling Coloniality and Architecture' van het Nieuwe Instituut en het Jaap Bakema Study Centre (JBSC) wil de verstrengeling van moderniteit, kolonialiteit en architectuur analyseren, tegen de achtergrond van de opbouw van verzorgingsstaten, open samenlevingen, en mondiale productiesystemen. Voorstellen van zowel academici als praktijkbeoefenaars zijn tot 26 juni welkom.

Herman Hertzberger praat door met Merel & Tracy. Beeld Amy van Leiden

Herman Hertzberger beschermt zijn kinderen: 'Sloop is moord!'

'Geld, geld, geld, en je zult mij het woord "geld" nog wel vaker horen uitspreken vanochtend.' Volgens Herman Hertzberger komen de economische belangen van tegenwoordig de architectonische kwaliteiten niet ten goede. Iedere vierkante meter telt, zo ook die van bestaande gebouwen. In de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over (ge)bouwen met geschiedenis hanteert Hertzberger een conserverend standpunt: 'Je moet geen gebouwen weggooien, je moet alles bewaren'.

De Droogbak: een gesloten kolos met een levendig atrium naast Amsterdam CS

De Droogbak: een gesloten kolos met een levendig atrium naast Amsterdam CS

Ontwerpbureaus KCAP en Fokkema & Partners blazen het monumentale kantoorgebouw de Droogbak nieuw leven in. De focus ligt op het transformeren van de binnenplaats: van een gesloten bibliotheek naar open ontmoetingsplek. 'Het atrium is nu het hart van de Droogbak en vormt letterlijk en figuurlijk het "startpunt" van het transformatieconcept', aldus architect Irma van Oort.

Bureau Kroner ROC de Meppel. Beeld Teo Krijgsman

Bureau Kroner renoveert in Den Haag monumentale school tot inspirerende ROC-campus

De voormalige R.K. Technische school St. Paulus in Den Haag Zuidwest is getransformeerd tot campus voor ROC Mondriaan De Meppel. Architectenbureau Bureau Kroner bouwt voort op het oorspronkelijke ontwerp en benadrukt de kwaliteiten van dit jonge monument. Het resultaat is een solide en inspirerende omgeving voor de docenten en de leerlingen, waar een hoog ambitieniveau is behaald desondanks het krappe budget en het korte transformatieproces.

Sjoerd Soeters praat door met Merel & Tracy | Beeld Amy van Leiden

Sjoerd Soeters: 'Er is zoveel bedacht in de geschiedenis, het zou dom zijn deze niet te gebruiken'

'Het uitgangspunt van de modernisten was om de historische stad te vernietigen'. Tijdens de derde aflevering van de podcastreeks '(ge)bouwen met geschiedenis' praat Sjoerd Soeters met Merel Pit en Tracy Metz door over de waarde van historische referenties in stedenbouwkundige plannen. Voor Soeters dienen deze niet alleen als ansichtkaart, maar houden ze ook een instrumentele waarde.

Vita Teunissen praat door met Merel & Tracy | Beeld Amy van Leiden

Vita Teunissen: 'We zeggen niet alleen maar: hier mag je niet aankomen'

Monumentale waarden zijn volgens architect en architectuurhistoricus Vita Teunissen geen sta-in-de-weg, maar een handreiking voor de architect: 'je hoeft niet helemaal vanuit het niets te beginnen, er zijn al gedachten die achter het gebouw liggen'. Tijdens de tweede aflevering van de podcastreeks '(ge)bouwen met geschiedenis' gaat ze met Merel Pit en Tracy Metz in gesprek. Ook Herman Hertzberger schuift aan tafel: 'wat Vita vertelt, dat geeft mij hoop, want dat is precies mijn gedachte'.

Beeld Amy van Leiden

Jan Peter Wingender: 'Je moet het gebouw zijn toekomst in helpen'

'Het tij rondom bouwen kentert. De focus op duurzaam ontwikkelen wordt steeds belangrijker.' Volgens Jan Peter Wingender (Office Winhov) werd er al altijd al nagedacht over wat we met bestaande gebouwen moeten doen. Vroeger was er alleen oog voor cultuurhistorische motieven, terwijl nu duurzaamheid de belangrijkste reden is. In de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over (ge)bouwen met geschiedenis vertelt Wingender over deze geactualiseerde houding in de architectuur.

Podcast opname Dikkie Scipio. Beeld: Amy van Leiden

Dikkie Scipio: 'Alles wat je toevoegt moet anders en nieuw zijn'

'Alles wat je toevoegt moet anders en nieuw zijn. Anders krijg je meer van hetzelfde maar dan slechter. Ik zie dat als een nieuwe opgave.' Volgens Dikkie Scipio is het herbeleven van het oude gebouw belangrijk als het gaat om renovaties. In de nieuwe podcastreeks 'Gebouwen met geschiedenis' vertelt ze dat nieuwe toevoegingen niet alleen moeten bijdragen aan de kwaliteit van het bestaande, maar vooral toekomstbestendig moeten zijn.

Recent verschenen