Alles over G.Treep

Bijlmermeer in Amsterdam door Siegfried Nassuth (1970)

De boot gemist in de Bijlmer

In 1970 verscheen dit artikel over de Bijlmermeer in de Architect. Een paar jaar nadat het project in gebruik was, reflecteerde redacteur G. Treep op het plan en op de rol van de architect in zo'n veranderlijke samenleving. Ook toen was het een bevlogen tijd met veel veranderingen die bepalend zijn geweest voor het heden zoals we het nu kennen. Het spraakmakende project van de Bijlmermeer staat hier symbool voor de tijdsgeest. Hij vraagt zich af "In hoeverre is de mens nog in staat de door hemzelf geschapen technische, economische en politieke maatschappij te overzien en te beheersen?" Een vraag die 50 jaar later, nog steeds relevant blijft.

Bijlmermeer in Amsterdam door Siegfried Nassuth (1978)

Bijlmermeer in Amsterdam door Siegfried Nassuth (1978)

Dr. D. de Jonge - Grootschaligheid, eenvormigheid, massaliteit, gebrek aan identiteit, logheid, lompheid der toegepaste vormen, als onaangenaam ervaren materiaalgebruik; het zijn allemaal eigenschappen die een gebouwde omgeving kan hebben waardoor deze vervreemdend gaat werken. Dr. D. de Jonge bespreekt in dit artikel de aspecten van vervreemding die met stedenbouw en architectuur te maken hebben. Drie locaties komen dan als schrijnende voorbeelden aan bod: het centrum van Rotterdam, de Bijlmermeer en het Utrechtse universiteitscomplex De Uithof.

World Trade Centre in Brussel door André en Jean Polak

World Trade Centre in Brussel door André en Jean Polak

Door G. Treep - Het zien van de plannen voor een World Trade Centre In Brussel, dat meer waarheidsgetrouw de naam van Manhattan Centre krijgt, deed de vraag rijzen of dit kolonisatieproces niet te stuiten valt. Politici hebben na de tweede wereldoorlog Europa verdeeld door een ijzeren gordijn waardoor Europa van zelfstandig werelddeel tot een randgebied van elkaar vijandige machten wordt geforceerd. Invloed van deze machten wordt steeds groter en is op ieder terrein merkbaar. Invloed die ten koste gaat van het eigene van ons werelddeel, dat juist door zijn rijkdom aan geestelijke stromingen en culturele waarden altijd een zeer eigen bijdrage tot de wereldcultuur heeft gegeven. In wezen is Europa de geestelijke vader van beide machten. De persoonlijke verantwoordelijkheid, een geschenk van Europa aan de wereld, wordt in hoge mate bedreigd. Het behoud en de ontwikkeling van de persoonlijkheid kan alleen door bezinning worden gestimuleerd. Als onderdeel van een groter geheel heeft Europa zeker in de toekomst een taak te verrichten. „Haalt de USSR 1980" is door de verbannen Almarik al gesteld en „Haalt de USA 1980" is thans ook een vraag waarover gedacht wordt.

Recent verschenen