Alles over Erfgoed

Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Beeld Maurice Tjon a Tham

Drie Vlaamse kerken tonen hun langetermijnwaarde en typologische veerkracht

Religieus erfgoed staat steeds vaker leeg. Kerkgenootschappen krimpen, vergrijzen en kunnen de zorg voor het gebouw niet meer aan. Architect en PhD-kandidaat Charlotte Ardui pleit voor geen overhaaste beslissingen. Sloop is wat haar betreft eeuwig zonde, want 'vanuit hun centrale positie in de buurt ordenen, structuren en oriënteren ze'. Met drie inspirerende voorbeelden toont ze hoe (naoorlogse) kerken een belangrijke rol op wijkniveau kunnen spelen.

Behouden Huis door Hans Jungerius. Beeld Jeroen Musch

Hans Jungerius over zijn folly: 'Ik wilde verre blijven van alles wat met design of architectuur te maken heeft'

Zeventien jaar geleden stuitte kunstenaar en ontdekkingsreiziger Hans Jungerius op voormalig defensieterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. 'Te koop vanwege vrede', stond er op het toegangshek. Samen met onder meer landschapsarchitect Harro de Jong maakte hij van het terrein aan de rand van de Veluwe een culturele enclave met woningen, ateliers en elf folly's. Zijn eigen folly, Behouden Huis, geeft een nieuw leven aan de ruïne van een oude kantine.

Beeld Maxim de Gilder

Architectuur als culturele daad: de bouwkunst tussen politiek verheffingsideaal en neoliberale marktwaarde

Het Nederlandse architectuurbeleid werd eind jaren tachtig opgetuigd als uiting van de politieke wil om mensen in aanraking met cultuur te brengen. Voor het eerst kwam er een samenhangend beleid op rijksniveau, waarin het bouwbeleid samenging met het cultuurbeleid. Maar inmiddels is dit architectuurbeleid alweer gesloopt en haar 'culturele waarde' volledig afhankelijk geworden van de markt.

Loopbrug Fort bij Vechten. Beeld Daphne de Bruijn

De Hollandse Waterlinies: een unieke groene oase van 200 kilometer dwars door de Randstad

Lang waren de Hollandse Waterlinies vergeten erfgoed. Overwoekerd en vervallen blijkt het lelijkje eendje nu een schat aan culturele waarde te vertegenwoordigen met een enorme potentie. Want niet alleen de forten en kazematten zijn sinds 2021 Unesco-werelderfgoed, ook de lange strook van onbebouwde open velden hoort daarbij. Dit culturele landschap ontpopt zich geleidelijk tot een recreatieve groene zone met een florerende biodiversiteit.

Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Beeld Anna Odulinska

Brandbrief aan de Tweede Kamer: stop de sloop van SoZa in Den Haag.

Niks lijkt de sloop van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog in de weg te staan. Het kolossale betonnen gebouw van Herman Hertzberger is net 30 jaar oud en moet nu al wijken voor een nieuw plan dat meer verkoopbare vierkante meters oplevert. De markt bepaalt het lot van dit schoolvoorbeeld van Structuralisme dat in plaats van de sloophamer een status als Rijksmonument verdient.

Het Holocaustmuseum in Amsterdam door Office Winhov. Beeld Stefan Müller

Office Winhov ontwerpt een licht museum voor de loodzware geschiedenis van de Holocaust in Amsterdam

Het nieuwe Holocaustmuseum bevindt zich in een getransformeerde school, middenin in Amsterdam, die een cruciale rol speelde bij het wegsmokkelen van enkele honderden Joodse kinderen. Tegelijkertijd werden in de tegenovergelegen Hollandsche Schouwburg duizenden andere Joden verzameld voor deportatie. Office Winhov maakte een nieuw ontwerp voor het Holocaustmuseum in de Kweekschool en herstelde de Hollandsche Schouwburg als openbaar toegankelijke gedenkplaats.

De hal van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem door Brique Architecten. Beeld Maarten Noordijk

Bescheiden ingreep met groots effect in het Stedelijk Gymnasium Haarlem door Brique Architecten

Het Stedelijk Gymnasium in Haarlem is door Brique Architecten opengebroken zonder het monument aan te tasten. Nieuwbouw en oudbouw gaan perfect samen en dat is knap, want het gebouw bestaat uit drie delen met drie verschillende stijlen. En los van de architectonische cohesie is het geheel bijna energieneutraal.

Drents Rood. Beeld Ronald Zijlstra

Sterke woongebouwen en inspirerende plattegronden

We sloten bij de Architect 2023 af met een mooie editie over woningbouw waar ik echt trots op ben. De redactie verdiepte zich in de ontwikkelingen rond sociale woningbouw, modulaire woningbouw en dook in nieuwe concepten voor sociaal wonen in de vrije sector.

Recent verschenen