Dit zijn de vier lessen uit schreeuwend dure renovatie Binnenhof
De renovatie van het Binnenhof verloopt moeizaam en blijkt veel duurder en tijdrovender dan gepland. Op welke manier kunnen er lessen uit de werkwijze van dit project gehaald worden?
De renovatie van het Binnenhof zal pas in 2030 helemaal klaar zijn, blijkt uit opgevraagde stukken van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eerder was nog aan de Tweede Kamer medegedeeld dat de verbouwing eind 2028 afgerond zou zijn.
De renovatie van het Binnenhof verloopt moeizaam en blijkt veel duurder en tijdrovender dan gepland. Op welke manier kunnen er lessen uit de werkwijze van dit project gehaald worden?
Den Haag heeft er een nieuwe trekpleister bij: een 28 meter hoge uitkijktoren die een panoramisch uitzicht geeft over het historische Binnenhof dat wordt gerenoveerd, de binnenstad en verschillende gebouwen in de omgeving. Met 148 treden is het een behoorlijke klim, maar als je geen hoogtevrees hebt, dan heb je wel een bijzonder uitzicht over heel Den Haag. Arcadis is de bouwer en bedenker van de toren.
Hij stoort zich er vreselijk aan dat Kamerleden zich zo intensief bemoeien met de verbouwing van het Binnenhof. Met politici op afstand, een sterkere positie van het Rijksvastgoedbedrijf en het wegsturen van driekwart van de consultants was het project volgens architect Bjarne Mastenbroek nooit zo vreselijk ontspoord.
In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken dat de renovatie van het Binnenhof nogmaals duurder wordt. De oorspronkelijke schatting uit 2015 stond op 475 miljoen euro en de meest recente berekening van april vorig jaar stond al op 843,6 miljoen euro. Het exacte nieuwe bedrag is nog niet berekend, maar dat dat hoger uitvalt is zeker.
i29 wordt de interieurarchitect voor de renovatie van het Ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof. De renovatie is een samenwerking met Rappange Architecten.
Na de renovatie komt er een gedempt stukje slotgracht terug bij het Binnenhof. Net als vroeger speelt dat een rol in de beveiliging van het complex, vertelt Joost Harteveld, architect van het Rijksvastgoedbedrijf. Karres en Brands landschapsarchitecten ontwerpt de buitenruimte.
De publieksentree van de Tweede Kamer verhuist naar een grote ondergrondse ruimte. Daar is plek voor de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.