Alles over Ariadne Onclin en Michelle Gulickx

De gerenoveerde brug van Mostar. Beeld Arna Mačkić

Architectuur en politiek

September was een maand met veel interessante interviews. Zo sprak ik uitgebreid met Anne Schroën over haar eerste half jaar als directeur van de BNA en had ik een interview met Aric Chen, directeur van het Nieuwe Instituut (NI) in Rotterdam. Met het nieuwe samenwerkingsverband Architectuur Overal slaan ze de handen in elkaar om architectuur weer terug op de politieke agenda te krijgen en de positie van de architect binnen de hele bouwketen te versterken.

Het Floating Office Rotterdam dobbert aan de kade van de Rijnhaven. Beeld Marcel IJzerman

Floating Office Rotterdam: circulaire evenwichtskunst in Rotterdamse Rijnhaven

Veel havenbekkens en scheepswerven zijn de afgelopen jaren getransformeerd tot kraamkamers van nieuwe architectuur: van amfibische woningen tot drijvende tiny houses van karton. Daarbij borrelt en bruist het op het water van nieuwe vormen van opdrachtgeverschap, cocreatie en eigendom. Zo ontwierp én ontwikkelde Powerhouse Company in Rotterdam het grootste drijvende kantoor ter wereld.

Begin het jaar goed met de Top 5 opinies

Begin het jaar goed met de Top 5 opinies

Begin 2022 goed met een beetje zelfreflectie. Joost Roefs doet daar in de best gelezen opinie van 2021 een mooie aanzet toe: "als wij architecten de centrale positie in het ontwerpproces terug willen winnen, moeten we eerst kritisch naar onszelf kijken". Maar ook de andere vier opinies zijn het lezen waard. Bijvoorbeeld die over groene renderporno van Ariadne Onclin en Michelle Gulickx en de brief van Gert Kwekkeboom aan rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Ariadne op de step in het Portugese Braga

Steppend door de stad: sharing is (not) caring?

Michelle Gulickx en Ariadne Onclin hebben beiden een nieuwe vorm van vervoer getest: het elektrische stepje, deelvervoer dat in veel steden wereldwijd is opgedoken. Is het een slimme duurzame toevoeging aan de stad? Of is het een gewiekst commercieel initiatief, met verrommeling van de stad tot gevolg?

Het Luma Arles project van Frank Gehry. Beeld Shutterstock

Frank Gehry: schittering of verblinding?

Zomervakantie: de uitgelezen kans om wat architectuurbestemmingen te bezoeken. Ariadne Onclin en Michelle Gulickx hebben zich beide laten verleiden om het LUMA in Arles te bezoeken, een kunstencentrum ontworpen door Frank Gehry. Dat zo'n icoon werkt als toeristentrekker mag helder zijn. Maar is het wel allemaal goud wat er blinkt?

Recent verschenen