nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt vernieuwde Wonderkamers in Gemeentemuseum Den Haag

Interieur

Kossmann.dejong ontwerpt vernieuwde Wonderkamers in Gemeentemuseum Den Haag
Beeld: Thijs Wolzak

Na een gedeeltelijke vernieuwing is Wonderkamers in het Gemeentemuseum Den Haag weer open voor publiek. De Wonderkamers – bekroond met meerdere internationale prijzen – is een permanente, interactieve tentoonstelling voor jong en oud. Door middel van een avontuurlijke museumgame ontdekken bezoekers op een laagdrempelige en actieve manier van alles over beeldende en toegepaste kunst, mode en architectuur.

Ook van deze derde vernieuwing is het ontwerp, net als de oorspronkelijke editie uit 2005 en een vernieuwing in 2013, gemaakt door Kossmann.dejong. Het minimuseum uit de middenruimte heeft plaatsgemaakt voor een knalgeel labyrint. De basis van het spelconcept is ongewijzigd, maar bezoekers worden dit keer uitgedaagd een eigen Wonderkamer te ontwerpen.

Kossmann.deJong Wonderkamers Gem Museum Den Haag. Beeld: Thijs Wolzak

Beeld: Thijs Wolzak

Groepservaring

Een tablet, de ‘Wondergids’ geeft bezoekers in dertien thematische Wonderkamers vrolijke spelopdrachten en zorgt ervoor dat de bezoekers meer beleven en leren. Door samen te spelen maakt het een bezoek ook tot een sociale gebeurtenis. In de centrale tentoonstellingsruimte, die is ingericht met schilderijen, sculpturen, foto’s, meubels, gebruiksvoorwerpen en mode, kiezen de spelers hun favoriete objecten. Geïnspireerd door deze kunst gaan de spelers in het nieuwe  labyrint, in het hart van de Wonderkamers, aan de slag om zelf een digitale veertiende Wonderkamer te ontwerpen. Die wordt aan het einde van de museumgame in het labyrint geüpload in de ‘Wonderwereld’, wat een audiovisuele groepservaring oplevert.

Kossmann.deJong Wonderkamers Gem Museum Den Haag. Beeld: Thijs Wolzak

Beeld: Thijs Wolzak

Lees meer over Kossmann.dejong

 

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel