artikel

The Movement Hotel: tijdelijk gebruik van de Bijlmerbajes

Interieur Premium

De Bijlmerbajes ging open in 1978 en stond vanwege de zeer vooruitstrevende opzet, inrichting en aanpak onder bewakers en criminelen al snel bekend als ‘hotel’. Er waren geen cellen, zoals in de negentiende-eeuwse huizen van bewaring, maar kamers, met een eigen douche en toilet; sommige gedetineerden hadden zelf de beschikking over de sleutel van hun kamer.

Door Jaap Evert Abrahamse

De Bijlmerbajes werd een paar jaar geleden gesloten. Uit een prijsvraag voor herontwikkeling kwam in 2017 het consortium van AM Vastgoed, OMA, Lola en FABRICations op de eerste plaats uit. Hun plan wordt verder uitgewerkt.

Ondertussen staat het complex grotendeels leeg. Het asielzoekerscentrum is bezig te verhuizen naar een andere locatie. Een deel van de meest zuidelijke toren is nu door Movement On The Ground in gebruik genomen als hotel. The Movement Hotel wordt gerund door vluchtelingen, die later met de opgedane werkervaring in de snelgroeiende hotelsector in Amsterdam aan de slag kunnen. De eerste werknemers zijn al doorgestroomd naar reguliere hotels.

Contrast

Typologisch leek de Bijlmerbajes op een hotel, maar om het echt voor die functie te gebruiken, moest de sfeer in het interieur drastisch worden gewijzigd. Het gebruik als hotel was voor een zeer korte periode – aanvankelijk slechts een paar maanden, nu met uitstel tot een jaar – dus de ingreep moest razendsnel worden uitgevoerd voor een beperkt budget.

The Movement Hotel in de Bijlmerbajes door ÈMCÉ interior architecture (Foto: Wouter van der Sar en ÈMCÉ interior architecture)

The Movement Hotel in de Bijlmerbajes door ÈMCÉ interior architecture (Foto: Wouter van der Sar en ÈMCÉ interior architecture)

Dat begon met de meer dan zestig meter lange, sombere gang ernaartoe. Die is door het Favela Painting collectief in verlopende, felle kleuren geschilderd. De receptie annex lounge van The Movement Hotel was een even sombere recreatieruimte van de cipiers. Er was al een bar aanwezig; interieurarchitect Chris Burghard (ÈMCÉ interior architecture) voegde daar een multifunctionele tribune met planten aan toe en liet het gehele interieur voorzien van een felle zalmroze kleur. Op die manier werd het contrast gezocht met de rest van het uitgewoonde complex en kreeg het hotel een sterke eigen signatuur. Tegelijkertijd was een snelle en vooral simpel uitvoerbare ingreep nodig, die in korte tijd zonder al te veel coördinatie kon worden uitgevoerd door ploegen vrijwilligers. De lounge is – deels gesponsord – gemeubileerd en verlicht door Lensvelt en Modular Lighting. Het resultaat is een dynamische, multifunctionele, informele ruimte.

Oude bajes

De kamers liggen op de verdiepingen erboven en zijn georganiseerd in afdelingen, in Bijlmerbajes-jargon ‘paviljoens’ genoemd. Bij de inrichting van de hotelkamers is, veel nadrukkelijker dan in de lounge, de sfeer van de oude Bijlmerbajes behouden gebleven. De kamers met de zeer zware deuren zijn voorzien van boxsprings en Flotex-vloerbedekking. Daarmee werden ze voorzien van een basaal niveau van comfort dat de commerciële prijzen rechtvaardigt. De keuze voor deze prijzen moet een gemengd publiek aantrekken en een overdaad aan dronken Britten te voorkomen. Boven deze twee is nog een derde verdieping in gebruik genomen als hotel. Daar zijn de kamers goedkoper en is de sfeer van de oude bajes nog sterker, omdat de stapelbedden er nog in staan.

The Movement Hotel in de Bijlmerbajes door ÈMCÉ interior architecture (Foto: Wouter van der Sar en ÈMCÉ interior architecture)

The Movement Hotel in de Bijlmerbajes door ÈMCÉ interior architecture (Foto: Wouter van der Sar en ÈMCÉ interior architecture)

The Movement Hotel is een functie voor een zeer korte duur. De ontwerper heeft nadrukkelijk niet gekozen voor de standaard pop-upinrichting, maar voor het grote gebaar. Dat is een gelukkige keuze geweest: niet alleen werd de gewenste media-aandacht bereikt, ook de commerciële exploitatie – en daarmee het bereiken van de achterliggende doelstelling – verloopt succesvol.

Foto's

Reageer op dit artikel