nieuws

Groente vers van het dak

Geen categorie

Om bewoners van steden in contact te brengen met vers, lokaal en zelf geproduceerd voedsel worden steeds meer initiatieven ontwikkeld. Zo worden steeds meer moestuinen op supermarkten en gemeenschappelijke boomgaarden in parken aangelegd. Een ander voorbeeld komt uit de VS, daar teelt het bedrijf ‘Brooklyn Grange’ sinds vorig jaar biologische landbouw op een dak van 10.000 m2 in New York City.

Groente vers van het dak

 

Het gebouw uit 1919 aan de Northern Boulevard in Long Island City heeft een nieuwe wortelwerende dakbedekking gekregen waarna door Optigroen en de firma Skyland de tuin is aangelegd. De opbouw bestaat uit een beschermlaag, drainage-bufferlaag, filterlaag en een speciaal substraat wat geschikt is voor het verbouwen van groente en fruit.

Optigroen 

Driekwart van het jaar kan groente en fruit worden geoogst. In de wintermaanden zaait men zogenaamde bodemverbeteraars in zoals klaver, wikke en boekweit wat in het voorjaar afgemaaid en doorgespit wordt in het substraat. Hierdoor ontstaat een humusrijke bodem voor de nieuwe aanplant van groente en fruit. De waterhuishouding wordt op peil gehouden door een waterbuffering in het substraat en de drainage-bufferlaag onderin het systeem. Daarnaast zorgt een irrigatiesysteem van druppelleidingen voor het aanvullende vocht.

Optigroen 

De geoogste groente en fruit bevatten geen schadelijke stoffen, ondanks dat deze midden in de stad verbouwd zijn. Naast de leverantie aan hotels en restaurants in de omgeving wordt door Brooklyn Grange er ook ‘markt’ gehouden zodat lokale bewoners ook kunnen genieten van de verse, lokale groenten en fruit.

Reageer op dit artikel