nieuws

Woning Pierre Cuypers getransformeerd tot museum

Geen categorie

De vroegere woning en werkplaats van architect Pierre Cuypers aan de Andersonweg in Roermond is in twee jaar volledig gerenoveerd en voor een belangrijk deel in zijn oude glorie hersteld. Uit de tien bouwdelen heeft architect Jeroen Veefkind van Kernarchitecten uit Roermond één museum gemaakt.

Woning Pierre Cuypers getransformeerd tot museum

In het museum wordt een helder beeld gegeven van het leven en de werken van Cuypers (1827-1921), die onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. Veefkind slaagde daarin door van de kelder de toegangs- en verdeelruimte te maken en de afzonderlijke ruimten te markeren door een grijze doorgang. De inrichting is verzorgd door Merkx+Girod Architecten uit Amsterdam.

Interieur

Het interieurontwerp van Merkx+Girod is in vier onderdelen te verdelen, het entreegebouw in de Noordelijke Werkplaats, de permanente tentoonstelling in het Corps de Logis, de permanente tentoonstelling in het Tekenlokaal en de Houtloods en de wisseltentoonstelling in het Corps de Logis.

In het entreegebouw zijn de balie, kassa, winkel en cafe in een ingreep gevat. Een lambrisering omarmt het geheel en geeft elke functie een eigen plek. De vormgeving en materialisatie sluit aan op de vroegere werkplaatssfeer. De sjablonen van Cuypers zijn opnieuw ingezet in het interieur. Op de eerste verdieping is ruimte voor een educatieve werkplaats. Deze ruimte is ook te gebruiken als auditorium.

Cuyperhuis 

In het voormalig woonhuis en kantoor van Cuypers krijgt de bezoeker door een permanente tentoonstelling een beeld van het leven en werk van Pierre Cuypers. Ook wordt aandacht gegeven aan hedendaagse vormgeving. Naast architectuur en interieur werden in Cuypers’ ateliers ook meubels, beelden en ornamenten vervaardigd. Daarvoor zijn dragers gemaakt om de verschillende objecten te tonen en de gemaakte clusters ondersteunen het verhaal. Deze dragers zijn sober gehouden om het werk van Cuypers goed tot z’n recht te laat komen.

In de permanente tentoonstelling in het Tekenlokaal en de Houtloods wordt ‘zoals het vroeger was’ getoond. Een pad brengt de bezoeker eerst naar het Tekenlokaal, waar een schatkist vol tekeningen een beeld van het ontwerpproces geeft. In de Houtloods wordt een indruk gegeven van het productieproces door middel van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten.

Achter de vaste tentoonstelling, bovenin het Corps de Logis, wordt door middel van wisseltentoonstellingen getoond hoe ontwerpers vandaag de dag werken. In de eerste tentoonstelling is het werk van Thomas Eyck te zien. Hier kan de bezoeker zien hoe met oude ambachten ook hedendaagse ontwerpen tot stand komen.

Reageer op dit artikel