nieuws

LAi in een nieuw jasje

Geen categorie

De RDM Campus op de Rotterdamse stadshaven Heijplaat was donderdagavond het decor voor de elfde uitreiking van de Lensvelt de Architect interieurprijs en de vijfde Thonet Mart Stamprijs. Op deze onconventionele en sfeervolle locatie maakte de Architect aan de ruim 400 aanwezigen bekend dat zij volgend jaar de ontwerpprijs in een nieuw jasje zal steken.

LAi in een nieuw jasje

Door Marit Overbeek

De elfde uitreiking van de Lensvelt de Architect interieurprijs was meteen de laatste keer onder deze naam: Hans Lensvelt kondigde donderdagavond aan dat hij het stokje wil overdragen aan een van zijn vakgenoten. Na een terugblik op elf jaar LAi-prijs, gelardeerd vol komische anecdotes, concludeerde de Brabantse meubelproducent dat het discipline interieurarchitectuur op de kaart is gezet en zijn steun niet meer nodig heeft.

Ook gaf Lensvelt aan dat de interieurarchitectuur zich in zwaar weer bevindt en dat dit zijn weerslag heeft op projectinrichters en meubelfabrikanten als hijzelf. Sponsoring van de prijs is gezien zijn sterk afgenomen inkomsten voor hem niet meer haalbaar. Hij sloot af met aanbevelingen voor de toekomst: er is meer vertrouwen, bezieling en samenwerking nodig in het bouwproces. Daarbij zou de overheid meer opdrachten kunnen genereren door te investeren in cultuur in plaats van hierop te bezuinigen.

Nieuw concept

Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, en Nina Nannini, uitgeefmanager de Architect, kondigden eerder die avond al aan dat er behoefte is aan een nieuw ontwerpprijzenconcept. Tilman stelt dat de LAi-prijs inmiddels tot een onder vakgenoten hooggewaardeerde traditie is uitgegroeid, maar dat dit niet betekent dat je er niets meer mee moet doen.

Redactie en Lensvelt zijn de prijs destijds begonnen om een vernieuwende en professionele discipline te stimuleren. In tien jaar tijd is echter veel gebeurd. Toen was interieurarchitectuur een ondergeschoven kind, nu op zijn minst gelijkwaardig met architectuur. Opgave is nu de gehele keten te doordenken en te integreren op zo’n manier dat betere producten ontstaan. Volgens Tilman moet maatschappelijk verantwoord ondernemen dan ook centraler komen te staan bij de LAi.

Hij vertelde dat de Architect samen met partners en sponsoren druk doende is een nieuwe vorm voor de LAi neer te zetten. Om aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen handen en voeten te geven, bepleitte hij een benadering waarin naast interieur en stoelontwerp meer prijzen worden uitgereikt voor meer disciplines. Tevens wordt nagedacht over manieren waarop de prijzen de ontwerpers iets terug kunnen geven, zoals een stage, een mentorschap of een opdracht. In deze tijd moet je meer doen dan alleen goed werk bekronen. Bovendien kan zo de autoriteit van de LAi verder worden uitgebreid.

Architecten als ondernemers

Onder de titel The concrete jungle gaf Rob Wagemans, hoofd van Concrete Architectural Associates, een bijzonder inspirerende lezing over pas afgeronde en toekomstige ontwerpen als de hotels W Hotel in Londen en het Citizen M-concept. Dit laatste project is een voorbeeld van de strategie van Concrete: zij werpen zich op als initiator van nieuwe concepten. “We vinden het leuk om nieuwe archetypes te creëren”, aldus Wagemans.

Voor Citizen M, hotels die bestaan uit in de fabriek gebouwde identieke kamers die in 4 weken worden gestapeld tot een gebouw, zochten de architecten zelf een financier en maakten zij deel uit van het management. Zo hebben de architecten invloed op de hele keten. Een ander nieuw concept dat Wagemans toonde is het ‘360 hotel sustainable luxury’, waar gasten zelf de rucola plukken die ze later in het restaurant eten en waar zich op het dak volkstuintjes en basketbalvelden voor de buurt bevinden.


De sfeervolle locatie BAAI2 op de RDM Campus te Rotterdam.

Box Chair stal de show

Net als vorig jaar mocht het publiek in de zaal zijn stem uitbrengen op drie door een vakjury geselecteerde stoelontwerpen. De juryleden hadden in twee rondes de mogelijkheden tot uitwerking van de ontwerpen met de genomineerden doorgesproken. Bertjan Pot waardeerde de tips die de jury hem gaf om zijn Empty Chair gemakkelijk produceerbaar te maken. Rutger de Regt, genomineerd met zijn Make Mold Chair, hield juist vast aan zijn methode waarbij hij de vormgeving aan het productieproces overlaat. Bin Xu stal de show door op het podium zijn Box Chair uit te vouwen: een kartonnen doos transformeerde tot een paar seconden in een stoel, die Hadassah de Boer ‘lekker vond zitten’. Nadat het publiek zijn stem had uitgebracht werden tijdens een muzikaal intermezzo door Harm Goslink de stemmen geteld. Toen Bin Xu zijn oorkonde en de prijs ter waarde van €5000 in ontvangst nam van Philipp Thonet, sprak hij de wens uit dat zijn stoel in productie zou worden genomen. Ook Thonet gaf aan open te staan voor een nieuw ontwerpprijsconcept voor 2012.

Nominaties LAi’11

Eén voor één lichtten de genomineerden voor de LAi-prijs 2011 hun ontwerp op het podium toe. Duzan Doepel en Eline Strijkers van DSA, Jaspar Janssen en Jeroen Dellensen van i29, moriko kira, Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr en Marnix van der Meer van Zecc Architecten deelden het podium met Ellen Sander en de twee deelontwerpers waarmee zij het Plein van Rabobank Nederland in Utrecht had gemaakt: Emma architecten en Richard Hutten. Juryvoorzitter Kees Rijnboutt liet weten dat hij het betreurt dat Hans Lensvelt zich terugtrekt uit de prijs, net nu de LAi een vaste waarde in ontwerpland is geworden. Hij hoopt dat de Architect aan deze waarde vasthoudt en met een goed nieuw prijzenfestival terugkomt.

Van klushuis tot kunstwerk

Hans Lensvelt mocht tenslotte de laatste prijs onder zijn naam uitreiken aan Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor hun ontwerp van de Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid. Deze ‘kluswoning’ is door Rolf Bruggink en Marnix van der Meer omgetoverd tot een architectonisch schouwspel, waarin oud en nieuw, architectuur en interieur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De jury bekroont hiermee het experiment, dat toch aan alle strenge Nederlandse regels voldoet, aldus de winnaars. In een opperbeste stemming zetten de 400 aanwezigen vervolgens koers naar bar en dansvloer.

Reageer op dit artikel