nieuws

Wiegerinck ontwerpt Imaging Centre VUmc

Geen categorie

Wiegerinck architectuur stedenbouw gaat het nieuwe instituut voor medische beeldvorming ontwerpen voor het VU medisch centrum in Amsterdam. Het bureau kreeg de opdracht via een Europese Aanbesteding.

Wiegerinck ontwerpt Imaging Centre VUmc

VUmc wil leidend blijven op het gebied van medische beeldvorming, het vakgebied waarbinnen afbeeldingen van het lichaam worden gemaakt. Alle activiteiten die te maken hebben met beeldvorming worden samengebracht in één nieuw Imaging Centre. ‘Topzorg en dito onderzoek in een modern en vooral flexibel gebouw’, zo stellen de initiatiefnemers het zich voor. Het gebouw, waar onderzoek en behandeling op wereldniveau zal plaatsvinden, beslaat ongeveer 20.000 m2 en moet rond 2014 klaar zijn.

 

In het gebouw zullen de vakgroepen Radiologie, Nucleaire Geneeskunde, Cyclotron BV en Lasercentrum samengevoegd worden. Mogelijk wordt in de toekomst ook nog een interventie-eenheid met operatiekamers toegevoegd.

Synergie

Het fysiek samenbrengen van de beeldvormende disciplines is de eerste stap naar inhoudelijke synergie tussen de vakgroepen. De nieuwbouw moet de samenwerking tussen de partijen bevorderen. Ontmoeting, communicatie en samenwerking vormen dan ook de basis van het ontwerp.

Flexibel

De grote hoeveelheid beeldvormende apparaten en de verscheidenheid aan gebruikers stellen hoge eisen aan de flexibiliteit van het gebouw. Kantoren, onderzoeksruimtes en laboratoria moeten eenvoudig uitwisselbaar zijn. Het gebouw moet tevens snel kunnen worden aangepast op een nieuwe type toestel. Het inbrengen of vervangen van nieuwe apparatuur is mogelijk zonder overlast voor patiënt en personeel.

BREEAM Excellent

Imaging Centre wordt een BREEAM-NL Excellent gebouw. Gegeven de intensieve gebruiksfunctie van het gebouw is dit een uitdagende opgave.

 

Reageer op dit artikel