nieuws

Viktor en Rolf in het klein

Geen categorie

The House of Viktor en Rolf, de grote overzichtstentoonstelling van het illustere modeduo die al eerder te zien was in de Barbican Art Gallery in Londen, opent op 25 november in het Utrechtse Centraal Museum. In dit retrospectief worden de hoogtepunten getoond uit de Viktor & Rolf-collecties van de afgelopen vijftien jaar.

Geheel volgens de wetten van Viktor en Rolf wordt hun oeuvre op grootse wijze in kaart gebracht. Een poppenhuis herbergt nauwkeurig nagemaakte miniaturen van originele kledingstukken, getoond op handgemaakte porseleinen poppen. Deze zijn gekleed in exacte kopieën van outfits die destijds zijn getoond op catwalkshows in Parijs. Ook de oorspronkelijke ontwerpen nemen een belangrijke plaats in. Hoogtepunten zijn onder andere haute couturestukken uit de collecties Bedtime Story en Russian Doll, waarin slechts één model door de ontwerpers zelf voor de ogen van het publiek werd aangekleed in tien afzonderlijke lagen. 

Het Centraal Museum kocht in 1998 als eerste museum ontwerpen aan van Viktor en Rolf. Sindsdien is het museum het tweetal blijven volgen door uit vrijwel elke collectie een representatief stuk aan te schaffen. Inmiddels heeft het museum 29 ontwerpen van Viktor en Rolf in de collectie, waarvan een groot deel in de tentoonstelling getoond wordt.

De tentoonstelling is tot stand gekomen mede in samenwerking met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion en is te zien vanaf 25 november tot en met 8 februari 2009. 

www.centraalmuseum.nl

Reageer op dit artikel