nieuws

Project – Bouw Cultuurgebouw Hoofddorp kan van start

Geen categorie

Deze zomer wordt gestart met de bouw van het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp. Na een Europese aanbestedingsprocedure is de Koninklijke BAM Groep geselecteerd als bouwpartner. De eerste paal gaat binnenkort de grond in.

cultuurgebouw-1.jpg    cultuurgebouw-2.jpg

Het Raadhuisplein in Hoofddorp wordt een cultuurplein, met cafés, restaurants, terrassen en een bioscoop. Aan het plein komen ook woningen met een ondergrondse parkeergarage. Het stedebouwkundig masterplan is van Kraaijvanger●Urbis evenals het ontwerp voor de verbouwing van het op het plein gelegen cultuurgebouw. 

De Meerse en Pier K worden onderdeel van het nieuwe cultuurgebouw. Behalve de schouwburg en het kunsteducatiecentrum komen in het gebouw ook de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer en een nieuw centrum voor pop- en jongerencultuur. De schouwburg en Pier K blijven aan de pleinzijde; de nieuwe plek voor de bibliotheek en Pophart is op het huidige parkeerterrein. 

cultuurgebouw-3.jpg    cultuurgebouw-4.jpg

Het gebouw heeft geen achterkanten en aan elke zijde entrees. Het grootste deel van het huidige gebouw blijft bestaan. Wél wordt de toneeltoren grondig vernieuwd. Vóór het huidige gebouw komt aan het plein een glazen serre met een theaterrestaurant, een cultuurcafé, een galerie en een VIP-room. Aan de andere zijde van het gebouw, bij Pophart, komt een popcafé. 

Dwars door het huidige pand komt een passage naar het centrale binnenplein. De hoofdingangen van alle cultuurinstellingen liggen aan een passage. De materiaalkeuze bepaalt de architectonische uitstraling: koper voor de bibliotheek, baksteen voor de schouwburg en glas voor Pier K. De gevel van Pophart wordt meer industrieel.  

cultuurgebouw-5.jpg    cultuurgebouw-6.jpg

Loopbruggen over de passages verbinden op de eerste verdieping de zalen met elkaar. Zo ontstaat een tweede publiekscircuit op het niveau van de nieuwe zalen. De instellingen kunnen daardoor gebruik maken van elkaars zalen of samenwerken bij festivals en evenementen. De bruggen versterken ook de levendigheid van de passages. Door de passages, het binnenplein en de serre zijn binnen en buiten fraai met elkaar verbonden.

Afbeeldingen afkomstig website www.hetcultuurplein.nl

Reageer op dit artikel