Tracy Metz

Tracy Metz is journalist, auteur en presentator. Ze komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft over onze verhouding tot de gebouwde en natuurlijke omgeving om ons heen. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.

De August. Beeld Max Hart Nibbrig
De August door Team V: sociale woningbouw die de bewoners welkom heet

Zo kan sociale woningbouw anno 2025 ook zijn: stoer en sculpturaal, maar ook zacht, verwelkomend en vooral waardig. Voor woningcorporatie Ymere ontwierp Team V in het snelgroeiende Amsterdam-Noord het gebouw De August, met 175 woningen en een aantal bescheiden bedrijfsruimten in de plint. Het project is een bemoedigende toevoeging aan deze nieuwe buurt waar het vooral vrije sector is wat de klok slaat.

V.l.n.r. Eulie Chowdhury, Carmen Portinho, Beverly Willis, Blanche Lemco van Ginkel en Luz Amorocho
5 vrouwen uit het Modernisme met grootse ideeën voor de stad

Aan ambitie heeft het ze niet ontbroken, de tien vrouwelijke architecten en stedenbouwkundigen van het Modernisme in de tentoonstelling 'Big Plans'. Nieuwe stadswijken, zelfs hele nieuwe hoofdsteden, innovatieve computerprogramma's, publicaties en docentschappen en wetgeving - je kunt het zo groots niet bedenken of deze vrouwen hebben er de hand in gehad. Toch kennen we ze niet. Omdat het vrouwen zijn? Het Van Eesteren Museum zet ze op een podium - beter laat dan nooit.

Beeld Jeroen Musch
Kauwgomballenfabriek in het Amstelkwartier is bijna erfgoed, en...

Van rafelrand tot hipster heaven: het is het verhaal van veel steden die rommelige bedrijfsgebieden transformeren in glanzende wijken met wonen en creatieve bedrijvigheid. Zo ook het Amstelkwartier aan de rand van Amsterdam, met als markantste gebouw de Kauwgomballenfabriek. De nieuwste aanpassing eraan is de KBF Warehouse door NEXT Architects. Het bureau is erin geslaagd om de naoorlogse industriële loods met glazen kantoorvolumes uit te breiden en zo toekomst te geven.

Experiment with Midjourney. Beeld Jaina Valji, Copy and Space
AI in architectuur: 'In China staan al "AI-gebouwen" die je als...

AI is de bijl aan de wortel van het vak van de architect. Of is AI juist de redding van het vak van de architect? Welke kant gaat het op met deze alomtegenwoordige nieuwe technologie, de Artificiële (kunstmatige) Intelligentie? Het is in de vakwereld het gesprek van de dag, iedereen heeft een mening - Jacob van Rijs vindt het 'leuk, gevaarlijk, ingewikkeld en lekker' - maar niemand heeft het antwoord.

New Administrative Capital van Egypte. Beeld Nick Hannes
De nieuwe hoofdsteden in het boek New Capital zijn 'next level'...

Een nieuwe hoofdstad uit de grond trekken is een megalomane onderneming die bijna altijd is gedoemd tot mislukken. Tenminste dit is de boodschap van de Belgische fotograaf Nick Hannes in zijn boek en tentoonstelling 'New Capital: Building cities from scratch'. Hij bezocht er zes: Brasilia, Abuj, Astana, Sejong, NAC en Nusantara.

Theater aan de Parade. Beeld Ossip van Duivenbode
Theater aan de Parade in Den Bosch: vooral aan de binnenkant feest

Al in 2010 begon de gemeente Den Bosch met nadenken over vervanging van het theater aan het plein De Parade. Nu is het er, in een mix van moderne en historische stijlen en materialen. Terwijl het nieuwe theater niet groter mocht worden dan het oude, is het NOAHH toch gelukt om met drie zalen en een hele reeks minitheaters nieuw leven te brengen aan het plein midden in de historische binnenstad.

Collage van twee kerstkaarten door Alison Smithson. Beeld Van Eesteren Museum
Kerstkaarten door Alison Smithson en anderen in het Van Eesteren...

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden er jaarlijks 200 miljoen kerstkaarten in Nederland verstuurd. Dit waren de gloriejaren van de kersttraditie. Een fenomeen dat de Britse architecte Alison Smithson ook begeesterde. In de tentoonstelling 'Come Deck the Halls!' staat haar fascinatie met het kerstfeest, en de daarbij horende kerstkaart, centraal. Aan de hand van 38 kerstkaartenontwerpen etaleert het Van Eesteren Museum de eindeloze creativiteit van de Smithsons.

Kantoorgebouw door OMA aan de Apollolaan in Amsterdam Zuid. Beeld Ossip van Duivenbode
Afwerend bankgebouw van Quist maakt plaats voor chic kantoor van OMA

Aan de statige Apollolaan in Amsterdam-Zuid staat een nieuw kantoorgebouw ontworpen door OMA. De glazen voorgevel met een entree van groen marmer, richt zich op het tegenovergelegen Hiltonhotel. Maar de achterkant van het gebouw voegt zich naar het Plan Zuid door de Berlagiaanse bakstenen.

Assistent professor Amy Thomas (TU Delft)
Amy Thomas: 'In de jaren vijftig waren de kantoren echt een...

Waar is het kantoor gebleven? In tijden van corona is de werkplek voor velen van ons een vage herinnering. Of juist een fijn uitje, nu we hooguit een dag in de week er naartoe mogen, voor een change of scenery en collegiaal overleg. Door de pandemie voltrekt zich een fundamentele verandering in de rol van het kantoor in de samenleving, én in de aard van het werk dat we daar doen. We verlangen terug naar kantoor, en weten tegelijkertijd dat het voor altijd anders zal zijn.

Het Zandkasteel. Beeld EAS Fotografie
Max van Huut over de verbouwing van het Zandkasteel: 'Deze stijl is...

Max van Huut glimlacht van oor tot oor als hij mij in de centrale hal van het Zandkasteel met gespreide armen tegemoet loopt. Hier ontmoetten we elkaar 36 jaar geleden, bij de opening. Hij vindt het een feest dat hij (Ton Alberts is in 1999 overleden) zijn eigen magnum opus, met 86.000 vierkante meter een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland, aan een nieuw gebruik in een nieuwe tijd helpt.