Hans van der Heijden

Hans van der Heijden (Den Haag, 1963) is zelfstandig architect. Hij groeide op in de naoorlogse Prinsenhof in Leidschendam als zoon van een bouwkundig ingenieur en kleinzoon van een meubelmaker. Hij studeerde architectuur en stedebouw aan de TH Delft, waar hij de van huis uit meegekregen belangstelling voor het bouwvak verder ontwikkelde.
Hij heeft een portfolio van woningbouw, stedenbouw, hergebruik, culturele gebouwen en onderzoek. De restauratie van The Bluecoat Arts Centre en de nieuwbouw aan de Hessenberg en in Lakerlopen behoren tot zijn prijswinnende ontwerpen.
Beeld Sebastian Schels
Met hun soft skills ontwikkelden de Baufrauen en MoFrei een...

Het parkgebouw voor begeleid wonen in het Berlijnse stadsdeel Pankow is een leerstuk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de woningbouw. Het ontwerp van architectenbureau MoFrei stelt de bewoners centraal en valt op door de expressieve kracht van eigentijdse, lichtgewicht materialen. In een bijzondere samenwerking ontwierpen en ontwikkelden een aantal vrouwen het gebouw.

Uit het boek Machine à Amuser, The Life and Death of the Beistegui Penthouse Apartment
Amusementsmachine van De Beistegui versus 'toit jardin' van Le...

In 1931 vond de oplevering plaats van twee wereldberoemde gebouwen: de door Le Corbusier ontworpen Villa Savoye in Poissy en het penthouse van Carlos de Beistegui in Parijs. Op het eerste gezicht hebben beide gebouwen weinig gemeen. In zijn boek 'Machine à Amuser' toont Wim van den Bergh overtuigend het tegenovergestelde. Door samenhang van architectuur, opgavedefinitie, wordingsgeschiedenis en gebruik serieus te nemen, verheldert hij de rol en het karakter van het ontwerpvak.

Beeld: NAi010 Uitgevers
'Back to the Office' staat vol met parels van het modernisme

Boeken waar de auteur zijn lezers meeneemt in een doorwrochte redenering worden zeldzaam. Veel vaker zijn het opeenstapelingen van verschillende soorten informatie. Dat geldt ook voor Back to the office, een groot zwaar boek met witte, grijze en gele pagina's. De meeste pagina's zijn bestemd voor kleurfoto's van revolutionaire kantoorgebouwen. De 46 voorbeeldprojecten zijn niet representatief voor zomaar alle kantoren, het zijn bijzondere gebouwen: parels van het modernisme.

Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië 2021. Beeld Filip Dujardin
Surrogaat voor de eenheid van de stad

In het Belgisch paviljoen is op de maat van poppenhuizen een stad gebouwd. In de tentoonstellingscatalogus zijn de maquettes gedocumenteerd en bieden essays een blik achter het gepresenteerde. Institutionaliseert Composite Presence de status quo van de schilderachtige Vlaamse stad als een wensbeeld?

Foto Tim Crooker
Essay: Vakmanschap en vaardigheid - Nederlandse Woningbouw op...

Door Hans van der Heijden - Een betonnen plafond met diepe V-naden, provisorisch afgewerkt met grof gespoten pleisterwerk, dat is het eerste wat miljoenen Nederlanders elke morgen is zien als zij wakker worden. Lukraak zijn de brandmelder, de ventilatieventielen en het lichtpunt in het plafond opgenomen. Als hun huis ouder is dan een paar jaar, vergelen ze, steeds in andere tinten. Terwijl de architectenwereld steeds meer in de ban raakt van het zogenoemde vakmanschap, lijkt de zorg om het comfort van de alledaagse leefwereld aan de Nederlandse woningbouw voorbij te gaan.

Blog - Joost Hovenier beleefde zijn vak als hobby
Blog - Joost Hovenier beleefde zijn vak als hobby

Joost Hovenier die afgelopen weekeinde is begraven, werd 52 jaar. Samen met Jan Peter Wingender en Uri Gilad was hij de drijvende kracht achter Office Winhov. Dit bureau onderscheidde zich door woningbouw en in toenemende mate werk in het buitenland. Recent werden in Amsterdam het W-hotel en De Kasbank opgeleverd.

De laatste Bijlmerflat
De laatste Bijlmerflat

Eind vorig jaar woonde ik een bijzondere en misschien historische gebeurtenis bij. In de Kleiburgflat in de Amsterdamse Bijlmermeer werd feest gevierd. Ter gelegenheid van de oprichting van het zogenoemde Kleiburgklooster schonken de kloosterlingen door het henzelf gebrouwen kloosterbier.

De Mack van Charles Rennie Mackintosh
De Mack van Charles Rennie Mackintosh

Afgelopen vrijdag brandde de door Charles Rennie Mackintosh ontworpen Kunstacademie, de Mack in Glasgow vrijwel geheel af. Hans van der Heijden staat stil bij het hierdoor veroorzaakte, onbeschrijflijke verlies en bespreekt de grote betekenis die dit gebouw voor de hedendaagse architectuur heeft. Het herstel van dit gebouw zal volgens hem terecht op veel enthousiasme en steun kunnen rekenen.

'De Rotterdam' op de Kop van Zuid door OMA
Traditie, de hete aardappel in de Nederlandse architectuur

Vorige week werd in de Rozet te Arnhem het nieuwe Jaarboek gepresenteerd. De huidige redactie, bestaande uit Tom Avermaete, Hans van der Heijden, Edwin Oostmeijer en Linda Vlassenrood, die vier jaarboeken mag maken, beschouwde deze gelegenheid als een mooi moment om een tussenstand op te maken.

Duurzaamheid als motor van fysieke vernieuwing
Duurzaamheid als motor van fysieke vernieuwing

Als geen ander heeft Thomas Rau de duurzaamheidsarchitectuur verlost van het clichébeeld van het grasdak met een geit erop. Ook heeft hij bijgedragen aan de emancipatie van de architectuur van de duurzaamheid. De ontwerpen van zijn bureau illustreren een tweede generatie in de duurzaamheidsarchitectuur en bedienen zich van het internationale neomodernisme, waarin grote vormvrijheid- en dus veel onderhandelingsruimte- bestaat. RAU maakt gebouwen van glas en staal met af en toe een blob. Eind november ontving hij de ARC13 Oeuvre-Award.