Dennis Hauer

Dennis Hauer is architect directeur bij Urban Climate Architects in Delft.

Urban Climate Architects is een vooruitstrevend en innovatief architectenbureau met vestigingen in Delft en Groningen waar ca 25 professionals werken aan een breed scala van projecten en schaalniveaus. De focus ligt hierbij op het verdichten en het toevoegen van kwaliteit aan de bestaande stad door het inzetten van de kracht van architectuur. Hierbij zijn het realiseren van een gezonde leefomgeving en het toepassen van circulaire- en biobased principes leidende uitgangspunten.

Naast het ontwerpen en realiseren van gebouwen zet het bureau zich tevens in voor het ontwikkelen en verspreiden van kennis op het gebied van circulair bouwen als partner van Cirkelstad.

Atrium woongebouw Kerkstraat Almere. Beeld Urban Climate Architects
Hoe brandveilig is bouwen in hout?

Brandveiligheid een belangrijk onderwerp als je bouwt met massief hout. Net als geluid, aangezien voor geluidisolatie massa nodig is en hout relatief licht is. Om tot goede ontwerpoplossingen te komen, is het cruciaal om het materiaal te begrijpen en weten hoe het zich gedraagt. Bij beton draait alles om massa, bij staal om isoleren, maar hoe zit het bij hout?

Wave in Zwolle door Urban Climate Architects heeft een massief houten spaceframe als dakconstructie
Vier constructiemodellen voor als je bouwt met hout

Als je bouwt met hout moet je al vroeg in het ontwerpproces rekening houden met de afmetingen en eigenschappen van de houten elementen. Zo ligt de maximale overspanning in hout tussen de vier en zes meter. Daarnaast moet je een constructiesysteem kiezen. Bouw je met massieve wanden? Of kolommen en balken? Kies je voor CLT gevels of houtskelet? Zijn alle constructieve elementen van hout? Of ligt een hybride constructie meer voor de hand?

Optimale constructie door de juiste combinatie van massief houten toepassingen
Over de opkomst van massieve houtbouw

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal. Bouwen met gekapte boomstammen is vervangen door een industrie die gezaagd hout, fineerhout en houtvezels in tig verschillende bouwproducten produceert. Constructief hout maakt momenteel een grote comeback, vooral Cross-Laminated Timber (kruislaaghout). Door vroeg in het proces aandacht te houden met de materiaaleigenschappen, behoud je ontwerpvrijheid en blijft het project financieel haalbaar.

Molslaan Delft, uitvoering eerste volledig in CLT uitgevoerde woongebouw van Nederland
Schaal maken met massief houten constructies

Bouwen met hout staat volop in de schijnwerpers, maar de praktijk laat een ander beeld zien. Er verrijzen in Nederland sporadisch gebouwen in massief hout, en de meeste hiervan zijn particuliere woningen. Terwijl in landen als België, Engeland en Noorwegen bouwen ze al jaren op grote schaal met cross laminated timber (CLT). Hoe kunnen we in Nederland hiermee stappen maken? In een blogserie ga ik op onderzoek uit.