nieuws

Erasmus MC wint European Healthcare Design Award

Architectuur

Erasmus MC wint European Healthcare Design Award
Zit-, wacht- en werkplekken in Passage (Rob van Esch)

Het door EGM ontworpen Erasmus MC is verkozen tot categoriewinnaar ‘Interior Design and Arts’ tijdens de prijsuitreiking van de European Healthcare Design Awards in London. De prijs is de belangrijkste Europese architectuurprijs voor zorgomgevingen.

De prijs wordt toegekend aan het meest inspirerende project dat op uitzonderlijke wijze een empathische en meelevende zorgomgeving creëert die de waarden van de zorgverlener weerspiegelt door de geïntegreerde toepassing van interieurontwerp en (beeldende) kunst. Het interieur van het nieuwe complex krijgt de erkenning voor het op alle schaalniveaus succesvol tastbaar maken van een Healing Environment. Een ziekenhuis waarbinnen met de juiste afwisseling van vormen, materialen en kleuren en de natuurlijke en grootschalige invoeging van groen en kunst een gezond gebouw is realiseert. Een gebouw dat aansluit op de menselijk maat.

Hoofdingang en Passage met receptiemeubel. Beeld Ossip van Duijvenbode

Een Gezond Gebouw

De Healing Environment-omgeving gaat van start bij het entreegebied van het medisch centrum. Bezoekers van het nieuwe Erasmus MC worden aangenaam verrast door de uitnodigende entree, waar de opvallende zwevende tussenverdieping met grand café bezoekers verwelkomt. In de centrale binnenstraat en atria filteren de glazen daken het daglicht en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Daglicht is een zeer belangrijk, bijna tastbaar, bouwmateriaal van het medisch centrum en reikt tot in het souterrain met bestralingskamers en logistieke routes.

De binnenstraat en aangrenzende atria hebben allen straatnaambordjes waarmee een natuurlijke oriëntatie wordt gecreëerd en menselijke schaal wordt aangebracht. Atria zijn voorzien van groen en bamboezitjes wat afleiding, rust en welbevinden brengt tijdens het wachten of samenzijn met familie. Belangrijk zijn de geïntegreerde ankerpunten in het ontwerp zoals de grote receptiebalies met afgeronde vormen en houten afwerkingen, monumentale kunstwerken en gegroepeerde zitruimtes. Hiermee worden plekken gecreëerd die bezoekers helpen te oriënteren.

Atrium Tuin. Beeld Rob van Esch

Poliklinieken, patiëntenlounges en bestralingsruimtes zijn voorzien van speciaal, op maat gemaakte en wandvullende natuurafbeeldingen, gemaakt door kunstenaar Ron ter Burg. De eenpersoonspatiëntenkamers zijn ontworpen met een zorgvuldig gekozen pastelkleurig kleurenpalet dat samen met de houten buitenkozijnen een warme huiselijke sfeer biedt die bijdraagt aan het genezingsproces. Om het ruimtelijke gevoel vast te houden en te zorgen voor direct contact tussen patiënt en arts, zijn alle vaste en vrijstaande elementen in de kamers laag gehouden. Hierdoor is het uitzicht vanuit bed naar buiten en naar de deur ononderbroken. Patiëntenkamers zijn zelfvoorzienend ingericht: patiënten kunnen zelf ramen en gordijnen openen en hebben eigen sanitair. Met behulp van een persoonlijke tablet kunnen ze op internet surfen, de verlichting, zonwerving en temperatuur aanpassen, maaltijden selecteren en de tv bedienen.

De verpleegafdelingen grenzen aan de bedtoegankelijke daktuinen, die totaal zo’n 6.000 m² beslaan. Daar staan appel- en perenbomen waarmee de tuin een succesvolle sociale ontmoetingsplek is voor patiënten, bezoekers en werknemers.

Atrium ‘Tuin’. Beeld Rob van Esch

Het belang van kunst

Kunst heeft een heilzame rol binnen het Erasmus MC. Kunst creëert een warm welkom, afleiding van stress en verdriet en bekleed een rol in de bewegwijzering. Het Erasmus MC, haar kunstcommissie en EGM hebben kunst op natuurlijke wijze geïntegreerd in het medisch centrum; veel kunstwerken werden geselecteerd uit de bestaande verzameling en kregen een nieuwe plaats. Zoals het werk van Stephan Balkenhol dat uit de oude plantaan van het Coolsingel Ziekenhuis is gemaakt. Of het reusachtige gezicht gemaakt door Jaume Plensa in de binnenstraat en ‘KIT’ van de Rotterdamse houtkunstenaar Ron van de Ende bij de hoofdingang.

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel