nieuws

Gelderland bouwt veel woningen

Architectuur

Gelderland bouwde in de eerste drie kwartalen van dit jaar ruim duizend nieuwbouwwoningen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Holland en Zuid-Holland werden juist minder woningen opgeleverd. Dat meldt Cobouw.

Gelderland bouwt veel woningen

In de eerste negen maanden van dit jaar werden in de provincie Gelderland ruim 5.300 nieuwe woningen opgeleverd, blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim duizend meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Noord-Holland en Zuid-Holland, de grootste bouwprovincies die in 2015 gezamenlijk nog 43 procent van de nieuwbouw voor hun rekening namen, leverden minder nieuwbouw op. Hun aandeel zakt naar 39 procent. Na Gelderland vond in de provincie Utrecht de meeste woningbouw plaats. De gemeente Utrecht bouwde 1.400 woningen, driehonderd meer dan een jaar ervoor.

Tot en met september werden er in heel Nederland 35.000 woningen opgeleverd, 5 procent meer dan in 2015 in dezelfde periode. De teller bleef eind 2015 staan op 48.381 opgeleverde woningen.

In de Gelderse gemeenten Wageningen, Ede, Arnhem en Nijmegen werden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 1.400 woningen gebouwd, ruim 600 nieuwe woningen meer dan vorig jaar. In Amsterdam, waar nog steeds veruit de meeste woningen worden gebouwd, werden tot en met september van dit jaar 3.640 woningen afgerond. Bijna duizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Amsterdam zakte de bouwproductie in de hoofdstad het snelst in van alle gemeenten. Afgaande op de hoogte van de woningbouwproductie verlieten ook veel woningbouwers Leiden, Deventer, Rijswijk, en Tilburg, Cuijk en Den Haag. De bouwproductie lag in deze gemeenten dit jaar minstens tweehonderd woningen onder het niveau van 2015.

Reageer op dit artikel