nieuws

Intreerede Juliette Bekkering

Architectuur

Juliette Bekkering is per 1 januari 2013 benoemd tot voltijd hoogleraar Architectural Design and Engineering aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op 28 november spreekt zij haar intreerede uit.

Intreerede Juliette Bekkering

Onder de titel ‘Architectuur, een gebruiksaanwijzing’ gaat zij het hebben over sculpturaliteit, scenografie en materialiteit. De essentie van elk architectonisch ontwerp is volgens Bekkering de wijze waarop een ruimtelijke compositie wordt vertaald in een gematerialiseerd ontwerp. Haar rede gaat over het ontwerpen zelf en de wijze waarop gebouwen tot stand komen met een eigen herkenbare identiteit.

Bekkerings ontwerpmethode richt zich op het ontwerp gedacht vanuit de materialiteit en het maken, de ruimtelijke scenografie en de sculpturale hoofdvorm. Ze gaat in op de twee verschillende tradities in het architectonisch denken: de École Polytechnique en Académie des Beaux Arts. In de synthese tussen deze twee nog altijd vitale houdingen ligt de essentie van het werk van haar leerstoel Architectural Design and Engineering en de bron van inspiratie voor het ontwerpen.

Loopbaan

Juliette Bekkering studeerde in 1989 af als architect aan de Technische Universiteit Delft. In 1993 ronde ze een Post-Graduate opleiding in de stedenbouw af aan de Polytechnische Universiteit in Barcelona. Na gewerkt te hebben met diverse architecten, als OMA en Neutelings Riedijk, richt zij in 1997 haar eigen bureau op, tegenwoordig Bekkering Adams Architecten, dat zij met Monica Adams leidt.

Projecten

Bekende ontwerpen van Bekkerings hand zijn het hoofdkantoor van Esprit in Amstelveen, het Boostergemaal Oost in Amsterdam, het hoofdkantoor Schuurmangroep in Alkmaar en de brandweerkazernes en school in Doetinchem en Rheden. Meerdere ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van architectuur en techniek, zoals het Datacentrum in Leeuwarden. In haar werk combineert zij ontwerp en onderzoek, zoals in de studies Periphery of the Heart en Public Playground.

Publicaties, tentoonstellingen en prijzen

Haar werk werd wereldwijd gepubliceerd en zij was vertegenwoordigd op diverse nationale en internationale tentoonstellingen. Met haar ontwerpen won zij diverse prijzen, waaronder voor een scholencampus in Peer in België. In 2014 werd haar werk tentoongesteld bij de Architectuur Biënnale van Venetië. Eerder was Juliette Bekkering gasthoogleraar Architectuur aan de Technische Universiteit Praag.

Facts intreerede

  • 28 november 2014
  • 16:00 u
  • Locatie: het auditorium van de TU/e (NB dit bevindt zich niet in het Bouwkunde gebouw)
  • Voorzitter: prof.dr.ir. C.J. van Duijn

 

Reageer op dit artikel