nieuws

Architecten Cie. en kraaijvanger ontwerpen huisvesting gemeente Leidschendam-Voorburg

Architectuur

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft de Architecten Cie. en kraaijvanger de opdracht verleend voor respectievelijk de renovatie van het monumentale Raadhuis in Leidschendam, en voor renovatie en uitbreiding van het stadskantoor aan de Koningin Wilhelminalaan 2. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ruim € 14 miljoen, het project zal naar verwachting in december 2014 worden opgeleverd.

Architecten Cie. en kraaijvanger ontwerpen huisvesting gemeente Leidschendam-Voorburg

Op dit moment is de binnendienst van de ambtelijke organisatie van de gemeente Leidschendam-Voorburg gehuisvest op zes locaties. De gemeente brengt de huisvesting terug tot twee locaties. Het monumentale Raadhuis is in 1940 gebouwd naar ontwerp van de bekende Nederlandse architect A.J. Kropholler (1881-1973).

Toekomstbestendig

Het project is verdeeld in twee opdrachten. Deel RP1 is voor De Architecten Cie. uit Amsterdam, die zich richt op het restaureren en toekomstbestendig maken van het Raadhuis. In het verleden werkten meerdere architecten aan dit gebouw, waardoor veel stijlen door elkaar lopen en de samenhang tussen bouwdelen ontbreekt. De Cie. brengt het aantal bouwstijlen terug tot die van Kropholler en van Antoon van Kranendonk (1917-1991). Het bruto vloeroppervlak bedraagt circa 6300 m2.

 Het Raadhuis is in 1940 gebouwd naar een ontwerp van architect A.J. Kropholler.

Uitbreiding met extra vleugel

Voor de uitbreiding en renovatie van het gemeentehuis aan de Koningin Wilhelminalaan 2 (KW2) wist het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau kraaijvanger de opdrachtgevers te overtuigen. De opdracht betreft het renoveren en restaureren van het bestaande pand (circa 7000 m2) en een uitbreiding met een extra vleugel (circa 3000 m2), bestaande uit één ondergrondse parkeerlaag en vier kantoorlagen. kraaijvanger zocht in de architectonische uitwerking aansluiting bij de karakteristieke baksteenarchitectuur van Leidschendam-Voorburg.

Reageer op dit artikel