artikel
Wonen voor stedelingen – Amstel Tower Amsterdam door Powerhouse Company
Naast het Amstelstation van H. Schelling uit 1939 is vlak voor de zomervakantie de honderd meter hoge, hybride Amstel Tower opgeleverd. Hij is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company, in opdracht van ontwikkelaar Provast. De toren bevat naast 192 stadsappartementen voor starters op de woningmarkt, een hotel met 186 kamers, een ondergrondse parkeergarage en op de begane grond twee horecatenten.
Foto-essay Jeroen Musch
De architect stond het beeld voor ogen van een zacht, elegant gebouw dat sterk contrasteert met de rechthoekige hoogbouw in de omgeving van het station. Bij het ontwerp van de toren is optimaal rekening gehouden met de wensen van de achterliggende woonbuurt. Door de slanke vorm wordt schaduwwerking geminimaliseerd.

Repeterende luifels en balkons zorgen voor visuele samenhang in de gevel van de Amstel Tower. Beeld: Jeroen Musch
In de woontoren biedt verhuurder Vesteda een voor Amsterdamse begrippen nieuw woningtype aan: een middeldure huurwoning die aansluit op het budget en de leefstijl van de huidige stadsbewoners. Alle appartementen beschikken over een eigen buitenruimte, met uitzicht over de stad.
Fotograaf Jeroen Musch ging in opdracht van de Architect op onderzoek uit en trof in de woningen niet de volgestouwde interieurs van vorige generaties stadsbewoners, maar ‘bijna niets’ interieurs waarin het uitzicht en het binnenvallende licht door de ramen van vloer tot plafond de belangrijkste kwaliteiten zijn.

Het Stationsplein verbindt de Amstel Tower met het knooppunt van het Amstelstation. De luifels van het busstation zijn eveneens ontworpen door Powerhouse Company. Beeld: Jeroen Musch

In het ‘bijna niets’ interieur is de horizon ver weg en dichtbij. Beeld: Jeroen Musch
Dit artikel is verschenen in de septembereditie van de Architect. Zou je de september editie van de Architect graag ontvangen? Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in.